News alert BT își vinde divizia de leasing auto. Noua entitate, afaceri de 42 milioane euro

BT își vinde divizia de leasing auto. Noua entitate, afaceri de 42 milioane euro

Grupul financiar Banca Transilvania (BT) și Autonom au încheiat un acord de vânzare-cumpărare a 100% din compania BT Operational Leasing (BTOL). În urma acordului, BT iese dintr-un domeniu care reprezintă o nişă secundară pentru businessul său, susține conducerea grupului clujean.

Șeful BT: "Era o nișă dificilă"

Autonom va ajunge astfel la 500 de angajați, 5.000 de clienți corporate şi un parc de 8.000 de autovehicule. BT şi Autonom vor pune bazele unui parteneriat prin care clienții băncii din Cluj vor avea acces la un pachet extins de servicii de mobilitate: leasing operațional, management de flote, asistență rutieră, închirieri auto şi închirieri auto cu şofer.

„Ne bucurăm că am reuşit să creştem businessul într-o nişă dificilă, leasingul operațional. BTOL a devenit unul dintre principalii jucători ai pieței locale de leasing operațional şi administrare a flotelor auto. Avem încredere că businessul se va dezvolta şi mai bine datorită competențelor Autonom”, a declarat Omer Tetik, director general al BT.

„Această tranzacție arată că se pot construi afaceri locale sustenabile. Suntem onorați să avem acest parteneriat cu cel mai important grup financiar românesc. Vom munci cu pasiune în continuare pentru a oferi servicii inovatoare şi de încredere clienților noştri locali şi internaționali”, a menționat Dan Ștefan, managing partner la Autonom.

Tranzacție ținută la secret

Tranzacția, a cărei finalizare este estimată pentru anul acesta, după primirea aprobării Consiliului Concurenței, a fost intermediată de BT Capital Partners, divizia de investment banking a grupului BT şi de Wolf Theiss de partea BT Investment, respectiv de RTPR Allen & Overy de partea Autonom. Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică. 

BTOL are sediul la București și a fost fondată în 2001, iar în 2006 a devenit parte a grupului BT, după ce BT Investments a achiziționat 51% din capitalul social. În 2012 şi 2013 grupul şi-a majorat la 95% participația la BTOL și a început dezvoltarea sustenabilă a societății. Compania a înregistrat o creştere de șapte ori a flotei în ultimii șase ani, ajungând în 2017 la 3.000 maşini administrate şi la afaceri de 15 milioane de euro.

BTOL a obținut un profit net de 4 milioane de lei în 2016. Ca acționari apar BT Investments (94,7%)  și Cristian Gâlă (5,3%), conform Termene.ro. Principalii jucători în domeniu la nivel național erau Arval (8,47% din piață), Leaseplan (8,41%), ALD Automotive (7,27%), Unicredit (7,16%), Porsche Mobility (4,65%). 

Autonom este liderul pieței de închirieri auto din România. Înființată în 2006, a dezvoltat singura rețea de mobilitate din țara noastră, cu servicii de închirieri de maşini, leasing operațional, transferuri cu şofer, managementul flotei, în cadrul unei rețele naționale unice: 45 de agenții în 35 de oraşe din România, Ungaria şi Serbia. Cifra de afaceri a grupului Autonom a fost de 27 milioane de euro în 2017.

Comenteaza