Banca Transilvania, la un pas de cumpărarea Bancpost

Banca Transilvania, la un pas de cumpărarea Bancpost
Grupul financiar BT estimează că va semna până la finele acestei luni acordul de achiziţie a trei entităţi din România ale grecilor de la Eurobank, dintre care cea mai importantă este Bancpost.

Conducerea băncii clujene a informat investitorii cu privire la faptul că Eurobank și Banca Transilvania au derulat negocieri exclusive cu privire la potențiala achiziție a societăţilor Bancpost, ERB Retail Services IFN și ERB Leasing IFN din România.

„În ultimele săptămâni s-au făcut progrese semnificative înspre un rezultat pozitiv, iar negocierile sunt aproape de finalizare, părțile parcurgând ultimele etape în vederea semnării unui acord. Echipele de conducere ale celor două părți doresc să reafirme implicarea în finalizarea unei tranzacții echitabile și benefice pentru toate părțile interesate.

Data semnării acordului este estimată cel mai târziu pentru finele lunii noiembrie 2017 și va fi anunțată public de îndată ce formalitățile necesare vor fi parcurse în mod corespunzător. Detalii suplimentare vor fi comunicate publicului și investitorilor după finalizarea pașilor necesari și obținerea tuturor aprobărilor corespunzătoare”, a menţionat directorul general al BT, Omer Tetik
 
Prin preluare, BT ar ajunge la o cotă de piaţă de 16% şi îşi va disputa cu Banca Comercială Română (BCR) prima poziţie din piaţa românească. La începutul anului Eurobank a anunţat că este în căutarea unui partener strategic pentru achiziţionarea unei participaţii în subsidiara sa din România, Bancpost, deoarece încearcă să-şi reducă expunerea peste hotare.

Prima bancă privatizată din România
 
Bancpost se afla în 2016 pe locul nouă în piaţa din România, cu active de 11,6 miliarde de lei, 1 milion de clienţi şi o cotă generală de piaţă de 2,9%. Aceasta a trecut printr-o restructurare care a însemnat reducerea reţelei de la 300 la 150 de unităţi şi a efectivului de angajaţi la 2.117.
 
Bancpost a fost înființată în 1991, prin hotărâre de guvern, în urma reorganizării sectorului comunicațiilor și preluării unei părți a activelor companiei publice RomPostTelecom. În 1997, Fondul Proprietății de Stat a vândut Bancpost, prima bancă din sistemul bancar românesc privatizată integral, iar în 2003 acţionar majoritar a devenit Eurobank Ergasias.

Grecii au dezvoltat în România un întreg grup financiar, prin înființarea sau achiziționarea de companii românești care operează în diverse domenii, cum ar fi finanțare, leasing, asigurări, imobiliar.
 
Conducerea BT a confirmat la începutul anului că este deschisă pentru noi achiziţii, însă doar dacă entitatea vizată îi va aduce valoare adăugată. Ultimele achiziţii ale grupului financiar au fost Volksbank România, în divizia bancară, şi Capital Partners, în cea de brokeraj. Anul trecut, BT a urcat pe locul doi în topul societăţilor bancare din România, înaintea BRD, primul loc fiind ocupat de BCR.

Comenteaza