Banca Transilvania, mai tare ca taxa pe lăcomie. Valorează 2,5 miliarde de euro

Banca Transilvania, mai tare ca taxa pe lăcomie. Valorează 2,5 miliarde de euro
Banca din Cluj își promovează brandul la marile festivaluri din România | Foto: Vlad Cupșa - Komiti

Valoarea de piață a Băncii Transilvania a ajuns la 12,2 miliarde de lei, în condițiile în care acțiunile societății clujene au recuperat integral prăbușirea de după anunțul guvernului de introducere a taxei pe lăcomie.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (a emis certificatul de înregistrare aferent majorării de capital social al BT, aprobată de acţionarii societății în şedinţa din 24 aprilie, potrivit unui raport al emitentului, trans­mis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Practic, BT şi-a majorat capitalul social, iar în prezent instituţia bancară derulează operaţiunile de înregistrare a majorării la Depozitarul Central, potrivit Bursa.

Acţionarii BT, cea mai bine clasată companie de la BVB în indicele MSCI Frontier Markets, au aprobat majorarea capitalului social cu 400 de milioane de lei prin emiterea a tot atâtea acţiuni noi ce vor fi distribuite gratuit către acţionari. Fiecărui investitor care va deţine 12 acţiuni BT la 2 august 2019 îi va reveni o acţiune a băncii.

Data plăţii acţiunilor gratuite este 5 august. Majorarea capitalului s-a realizat prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net din 2018 şi din rezervele din profitul anilor precedenţi. În urma majorării, capitalul social al băncii are valoarea de 5,2 miliarde de lei, divizat în tot atâtea acţiuni cu valoarea nominală de 1 leu.

Acum titlurile societăţii se găsesc la maxime istorice, depăşind pragul de 2,5 lei/titlu, în contextul în care BT a recuperat integral prăbuşirea suferită în urma anunţului taxei pe lăcomie, în decembrie 2018. Grupul BT a obţinut un profit net de 507 milioane de lei în primele trei luni, în urcare cu 30% faţă de perioada similară a anului anterior, în condiţiile în care veniturile nete din dobânzi au avansat cu 37%, până la 749 de milioane.

Valoarea activelor a crescut cu 2,27%, până la 79,6 miliarde de lei în primul trimestru, în condiţiile în care grupul a acordat 5.200 de noi credite, de 215 milioane de lei, şi 1.300 de contracte de leasing, de 210 milioane de lei, în timp ce pasivele au crescut cu 1,64%, până la 71,1 miliarde de lei, din care depozitele reprezintă 65,2 miliarde. Valoarea de piaţă a grupului financiar din Cluj este de 12,2 miliarde de lei.

Comenteaza