Românii își achită mai bine creditele

Românii își achită mai bine creditele

Rata creditelor restante la credite în România a coborât cu aproape 3%, în condițiile în care valoarea acestora a stagnat la 1,7 miliarde de euro, potrivit unui raport al Băncii Transilvania (BT) Cluj.

Valoarea creditelor restante a stagnat în iulie la 7,4 miliarde de lei - în apropiere de nivelul minim din toamna anului 2009 - conform Băncii Naționale a României (BNR). Rata creditelor restante a scăzut de la 2,83% în iunie la 2,80% în iulie, cel mai redus nivel din 2009 încoace (2,85% pe segmentul lei și 2,71% la valută).

“Evoluția este determinată de majorarea veniturilor populației și nivelul accesibil al costurilor reale de finanțare. Ne așteptăm la consolidarea ratei creditelor restante pe termen scurt și la schimbarea de tendință în 2020, pe fondul perspectivelor de decelerare a economiei și de rebalansare a politicii economice, cu impact la nivelul costurilor reale de finanțare”, prognozează Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la BT.

Raportul consemnează că deficitul bugetar s-a intensificat cu 52% an/an, la 18,1 miliarde de lei (1,76% din produsul intern brut) în primele șapte luni, în contextul majorării cheltuielilor cu 14,7% an/an (la 198 de miliarde de lei), ritm superior dinamicii veniturilor, de 12% an/an (la 180 de miliarde).

Evoluțiile din piețele internaționale și factorii interni - inclusiv știrile politice - s-au resimțit pe piața financiară în ședința de tranzacționare de marți. În sfera pieței monetare ratele de dobândă au scăzut pe scadențele foarte scurte. Indicele ROBOR la trei luni a stagnat la 3,07%, iar cel la șase luni s-a menținut la 3,16%.

Pe piața titlurilor de stat ratele de dobândă au crescut, în medie, cu opt puncte bază, avansul fiind mai pronunțat pe scadențele medii - lungi: la 10 ani cu 11 puncte, la 4.105% (maximul ultimelor trei săptămâni).

Ministerul Finanțelor Publice s-a împrumutat cu 3,9 miliarde de lei de pe piața internă în august (cu 3,5% sub volumul programat), la costuri medii anuale în scădere față de iulie, în contextul evoluțiilor din SUA și din Germania.

Comenteaza