Banca Transilvania, salvatoarea Oltchim

Banca Transilvania, salvatoarea Oltchim
Principalii creditori, BT şi BCR, s-au arătat de acord cu transformarea în acţiuni a datoriilor pe care le avea combinatul, a dezvăluit fostul ministru al Economiei.

Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, susţine că Banca Comercială Română (BCR) şi Banca Transilvania (BT), creditorii cei mai mari ai combinatului din Râmnicu Vâlcea, au agreat convertirea în acţiuni a datoriilor pe care acesta le avea faţă de ele, înaintea procesului de privatizare.

„Am avut 10 întâlniri cu principalii creditori ai Oltchim, BCR şi BT, în ideea conversiei în acţiuni a unei părţi din credit. Au fost de acord cu conversia, odată cu aprobarea din partea Comisiei Europene (CE). De asemenea, am convenit în memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional conversia în acţiuni a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), tot cu aprobarea CE, deci am creat toate condiţiile pentru salvarea Oltchim. Acelaşi lucru voiam să îl facem şi cu alte companii de stat care aveau creanţe acolo. Ceea ce am propus noi nu are nicio legătură cu procedura halucinantă pentru care a optat guvernul, adică privatizare pe persoană fizică", a declarat Videanu.

Omul de televiziune Dan Diaconescu s-a prezentat ieri la sediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri pentru a semna contractul de vânzare - cumpărare a acţiunilor Oltchim. Acesta a mai spus că are banii şi nu se gândeşte să se retragă, însă nu crede că va semna contractul deoarece sunt foarte multe lucruri de discutat. Acesta a chemat la discuţii şi sindicaliştii. Diaconescu a anunţat că se va asocia cu alţi investitori, va finaliza procesele cu PCC, acţionarul minoritar al combinatului şi că dispune de suma de 203 milioane de lei pentru semnarea contractului. Acesta a adăugat că este pregătit şi pentru licitaţiile pentru companiile CFR Marfă, CFR Călători şi TAROM.

El a promis investiţii imediate de 2 miliarde de euro, o cifră de afaceri de 10 miliarde de euro pe an, aducerea unui investitor străin cu un rulaj anual de 8,5 miliarde de euro, construirea a două noi termocentrale, de 120 MW la Piteşti şi de 160 MW la Râmnicu Vâlcea, cumpărarea combinatelor Arpechim, Conpet, Oil Terminal ?i a minelor de sare ce aprovizionează Oltchim, care să func?ioneze într-un complex petrochimic integrat. Diaconescu a acuzat ieri că din acord lipsesc clauze, prevederi şi anexe şi că documentul este diferit faţă de forma contractului anunţată odată cu caietul de sarcini. În cazul în care acesta nu achită în 10 zile cei 203 milioane de lei, va pierde garanţia de 150.000 de euro şi ar putea fi acuzat de înşelăciune. Ieri seara Diaconescu a părăsit ţara la bordul unui avion cu destinaţia München, de unde ar trebui să se întoarcă miercuri, conform Mediafax.

Premierul Victor Ponta a declarat ieri că Diaconescu nu are bani pentru plata pachetului de acţiuni şi că guvernul va veni cu un plan pentru funcţionarea combinatului în următoarele şase luni, astfel încât acesta să fie salvat. În plus, executivul a sesizat Parchetul, a spus Ponta. Diaconescu a fost declarat câştigător al licitaţiei cu ofertă în plic pentru achiziţionarea a 54,8% din capitalul social al Oltchim. Oferte pentru acţiuni au mai fost depuse de Chimcomplex Borzeşti şi AISA Invest, ambele din grupul Serviciile Comerciale Române, controlat de omul de afaceri clujean Ştefan Vuza. Pentru creanţa AVAS a fost depusă o ofertă de către PCC, iar pentru creanţa Electrica oferta Chimcomplex era mai mică decât preţul minim solicitat de compania de stat, motiv pentru care creanţa nu s-a vândut. Oltchim a înregistrat anul trecut pierderi de 278 de milioane de lei şi datorii de 2,5 miliarde de lei. Compania avea 3.347 de angajaţi. (D.E.)

Gajuri şi ipoteci

Oltchim a încheiat în 2008 acte adiţionale cu BT pentru trei contracte de credit, în vederea finanţării capitalului de lucru şi export, conform Bursei de Valori Bucureşti. Două linii de credit, de 12,2 milioane de dolari şi de 55,5 milioane de lei, au fost prelungite până în 2009. Totodată, s-a încheiat un act adiţional ce prevedea suplimentarea liniei de credit de 55,5 milioane cu încă 44,5 milioane. Garantarea acestor împrumuturi s-a realizat cu ipotecă şi gaj pe active imobilizate, a căror valoare rămasă din 2007 era de 149 de milioane de lei, gaj pe stocuri de produse finite, de 10 milioane de euro, şi cesiuni de contracte interne şi externe.

Combinat falimentar

„Oltchim este un combinat falimentar, el poate fi valorificat doar ca fier vechi. Există datorii foarte mari, iar acesta este dependent de un singur furnizor de materie primă, Arpechim, care se află în posesia unui concurent, OMV. Nu sunt şanse ca etilena să fie adusă din altă parte, din cauza condiţiilor excepţionale de securitate, deci costurile ar fi enorme. Oricum, majoritatea participanţilor la licitaţie au declarat vor să închidă partea de PVC, deci cel mult vor recupera nişte utilaje", este de părere analistul economic Andrei Rădulescu, de la Broker Cluj.

 

Comenteaza