Banca Transilvania și-a pus om în fruntea Bancpost

Banca Transilvania și-a pus om în fruntea Bancpost

Leontin Toderici a primit aprobarea Băncii Naționale a României pentru exercitarea funcției de director general – CEO al Bancpost. El este mandatat de Banca Transilvania să coordoneze integrarea Bancpost, ERB Retail Services şi ERB Leasing în grupul financiar BT.

Cu peste 20 de ani de experiență în banking, Toderici a fost, din 2013, director general adjunct - Chief Operations Officer la BT. De-a lungul timpului a coordonat proiecte de importanță strategică pentru grupul financiar BT, iar două dintre acestea înseamnă premiere mondiale: înlocuirea core-bankingului BT cu soluția Oracle Flexcube având ca platformă tehnică tehnologia Exadata şi Exalogic, respectiv lansarea serviciului de transfer de bani Western Union prin intermediul bancomatului. Este doctor în informatică economică şi absolvent al EMBA CNAM Paris – Academia de Studii Economice Bucureşti.

A terminat Facultatea de Automatică şi Calculatoare în cadrul Universității Tehnice, precum şi Facultatea de Științe Economice la Universitatea Babeş-Bolyai, ambele Cluj-Napoca. BT a devenit în aprilie proprietar al pachetului majoritar de acțiuni (99,15%) deținut de Eurobank Group la Bancpost, respectiv al acțiunilor deținute la ERB Retail Services şi ERB Leasing.

Odată cu finalizarea tranzacției a început integrarea acestor entități în grupul financiar BT. Bancpost a fost achiziționată la 75% din valoarea activului net, pentru 178 de milioane euro. Pentru ERB Retail, BT a plătit 40,42 milioane de euro (77% prețul de piață al acțiunilor/valoarea contabilă), iar pentru ERB Leasing, 6,79 milioane euro (63% prețul de piață al acțiunilor/valoarea contabilă). În plus, BT a preluat un împrumut subordonat în valoare de 80 milioane euro pentru Bancpost.

BT l-a mandatat pe Leontin Toderici pentru a coordona integrarea în grupul financiar BT, care se va realiza prin implicarea echipelor ambelor bănci, BT şi Bancpost. Cu 13% cotă de piață, BT este a doua bancă din România, după BCR și înaintea BRD.

Banca din Cluj are 2,2 milioane de clienţi, 7.000 de angajați şi aproape 500 de sedii. Este prima instituție bancară care a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti. Bancpost este pe locul 9 în topul băncilor, are aproape 3% din piață, peste 1 milion de clienți şi 147 de sedii.

Comenteaza