Banca Transilvania și BRD se bat pentru supremația în România

Banca Transilvania și BRD se bat pentru supremația în România
Banca din Cluj este în duel cu grupurile multinaționale cu activitate în România | Foto: BT

Băncile care acum sunt în spatele BCR aspiră la poziția nr. 1 în sistemul bancar din țara noastră. Banca Transilvania (BT) este cea mai aproape de prima poziție, însă înglobarea BRD în grupul UniCredit ar putea schimba raportul de forțe.

Bancpost a fost cumpărată de banca din Cluj, iar procesul de integrare va fi finalizat anul acesta, astfel încât BT va putea raporta cifre mai mari, conform unei top estimat de Capital. BT se va apropia de liderul pieţei, BCR, după ce anul trecut aceasta a depăşit BRD – Societe Generale la capitolul active.

Valoarea totală a activelor primelor 10  bănci ajunge la 360 miliarde de lei, adică 85% din întreg sistemul bancar. După ce Bancpost va fi absorbită de BT, Garanti Bank va urca le locul 9, iar în funcţie de evoluţie se va putea apropia de Alpha Bank. La vârf rămâne de văzut dacă fuziunea îi va permite BT să depăşească BCR, cifrele fiind apropiate.

Pe lângă BT şi Bancpost, o altă achiziţie importantă a fost cea a Băncii Româneşti de către OTP Bank. Tranzacţia nu a fost aprobată însă de Banca Națională a României, iar fuziunea a picat, lăsând Banca Românească, parte a grupului National Bank of Greece, să caute alt cumpărător. Grupul elen este obligat să vândă banca din țara noastră conform înţelegerilor dintre guvernul grec şi instituţiile internaţionale.

O fuziune ar putea avea loc la nivel internaţional, cu efecte directe în ţara noastră, între UniCredit, cea mai mare bancă din Italia, şi Societe Generale (Franţa). Tranzacţia ar putea avea loc anul viitor, în acum fiind blocată de situaţia dificilă în care se află guvernul italian, dar şi cea a Societe Generale care trebuie să îşi cureţe bilanţul de activele aflate în litigiu sau care nu sunt importante pentru obiectul principal de activitate.

Pentru România, unde cele două bănci au active importante şi sunt pe un trend de creştere în ultimii ani, fuziunea ar înseamna apariţia unui nou lider pe piaţă, dar nu suficient de mare pentru a fi blocat de Consiliul Concurenţei sau de BNR.

Activele sistemului bancar au urcat anul trecut cu 8,6% faţă de 2016, până la 427,4 miliarde lei. Cea mai mare bancă din sistem rămâne BCR, cu active de 70,9 miliarde de lei la sfârşitul anului trecut şi 71,5 miliarde la finele primului trimestru al acestui an. 

Oricum, BCR rămâne pe prima poziţie, cu sunt şanse să îşi păstreze locul şi după fuziunea BT cu Bancpost. BT ocupă locul secund după activele totale ale grupului, de 60,1 miliarde lei, însă activele aferente băncii se ridică la 59,6 miliarde la sfârşitul primului trimestru (în urcare de la 59,3 la finele anului trecut).

BRD - Societe Generale are active de 55,9 miliarde lei la nivelul lunii martie, în urcare de la 54,6 miliarde în 2017. UniCredit Bank este pe următorul loc din top, cu active de 37,5 miliarde, în urcare de la 32,6 miliarde în 2016. În cazul în care fuziunea va avea loc în următorii ani, banca rezultată din cele două va urca pe primul loc, cu active care se apropie de 100 de miliarde de lei.

Top România (active trim. I 2018)

1. BCR               60,1 mld. lei
2. BT                  59,6 mld. lei
3. BRD               55,9 mld. lei
4. UniCredit      37,5 mld. lei
5. Raiffeisen     37,2 mld. lei

Sursa: Capital

Comenteaza