"Banca Transilvania ţine de cash pentru o nouă achiziţie"

Banca Transilvania (BT) Cluj va aloca o sumă mică pentru dividende întrucât ţine de cash pentru o nouă achiziţie, susţine analistul Ronnie Khreis, de la compania de intermediere financiară Intercapital Invest.

Cel mai tran­zac­ţionat emitent de la bursa românească alocă 19% din profit pentru dividende, faţă de 50%, cât a fost anul trecut, întrucât este posibil să ţină cash pentru o nouă achiziţie, consideră analistul.
 
Fiecare acţionar va primi gratuit 19 acţiuni la 100 de acţiuni Banca Transilvania deţinute. Ra­portat la ran­da­mente, anul acesta banca de la Cluj le oferă in­ves­titorilor un ran­da­ment de 2% doar din di­vi­dende, faţă de 15% cât era în 2016. 
 
„Ţinând cont de data de înregistrare care este setată abia la începutul lunii august şi de faptul că grupul a decis să nu aloce o sumă mai mare distribuţiei de divi­dende, există posibilitatea ca banca să ţină de cash în vederea unei noi achi­ziţii“, explică analistul Ronnie Khreis, citat de zf.ro.

Banca din Cluj va oferi acţionarilor săi în acest an un randament de 21% din dividende şi din acţiuni gratuite, unul dintre cele mai bune dintre companiile de la bursă. Administratorii au propus ca profitul net de anul trecut, de 1,2 miliarde de lei, să fie alocat pentru rezerve legale (314 milioane) şi rezerve de repartizat (914 milioane, dintre care 219 milioane ca dividende).
 
Dividendul brut pe acţiune a fost calculat la 0,06 lei. Data de înregistrare fixată pentru identificarea acţionarilor care urmează să beneficieze de dividende sau alte drepturi este 3 august, iar cea a plăţii dividendelor, 10 august. 

Administratorii BT au propus şi majorarea capitalului social cu 695 de milioane de lei, prin emiterea de acţiuni noi cu o valoare nominală de 1 leu. Operaţiunea se va realiza prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net de anul trecut, în beneficiul acţionarilor înregistraţi la 4 august 2017.

Conducerea băncii clujene a confirmat deja faptul că este deschisă şi 2017 pentru noi achiziţii, însă doar dacă entitatea vizată îi va aduce valoare adăugată. Ultimele achiziţii ale grupului financiar de la Cluj au fost Volksbank România, pe divizia bancară, şi Capital Partners, pe divizia de brokeraj. Anul trecut, BT a urcat pe locul doi  în topul societăţilor bancare din România, înaintea BRD, în timp ce primul lor era ocupat de BCR.

Comenteaza