BT va face transferuri de bani în maximum 10 secunde

BT va face transferuri de bani în maximum 10 secunde

Două bănci din România au introdus serviciul plăţi instant, dezvoltat de Transfond (Operatorul Casei de Compensare Automate a Plăţilor Interbancare) în colaborare cu Asociaţia Română a Băncilor și Banca Naţională a României.

Serviciul asigură transferul banilor în mai puţin de 10 secunde între bănci şi este disponibil atât clienţilor persoane fizice, cât şi celor juridice.

"O serie de bănci se află în etapele finale de pregătire, înrolările acestora în infrastructură pentru Plăţi Instant urmând să fie realizate în funcţie de propriile strategii pentru produsele oferite clienţilor şi de stadiul concret al acţiunilor interne de conectare ale fiecăreia la infrastructura centrală.

În completarea serviciului plăţi instant, Transfond urmează să lanseze în producţie serviciul AliasPay, ce va permite iniţierea de plăţi prin intermediul dispozitivelor mobile, cunoscând doar numărul de telefon mobil al beneficiarului, în locul IBAN-ului acestuia.

Folosind AliasPay, clienţii serviciilor de plăţi vor putea să iniţieze sau să încaseze diverse sume, în plafonul menţionat, fie prin Plăţi Instant, fie prin ordine de plată tradiţionale", a menționat directorul general al Transfond, Sabin Carantină.

Instrumentul de plăţi poate fi utilizat doar de clienţii băncilor care decid să îl implementeze, până în prezent BT şi CEC Bank fiind singurele de la noi din ţară.

"Clienţii vor putea transfera lei, în timp real, spre băncile din ţara noastră care aderă la această tehnologie, inclusiv în intervalul off hours - a doua parte a zilei, la final de săptămână sau în zilele de sărbători. Aceştia vor putea folosi serviciul plăţi instant prin BT24 Internet Banking şi Mobile Banking, precum şi prin aplicaţia BT Pay, gratuit primele trei luni de la lansare", spune Omer Tetik, director general al BT

Serviciul asigură transferul banilor în mai puţin de 10 secunde între bănci, astfel de plăţi putând fi efectuate oricând, valoarea individuală a unei plăţi executate prin intermediul acestui serviciu încadrându-se în limita a 50.000 de lei.

"Serviciul este disponibil pentru plăţile în lei efectuate la ghişeele băncii sau prin intermediul aplicaţiei CEC Bank Mobile Banking, momentan doar către beneficiari cu conturi deschise la BT. Pe măsură ce alte bănci vor adera la noua schema de decontare, tranzacţiile vor putea fi iniţiate şi către clienţii lor", a precizat Laurenţiu Mitrache, preşedinte al Comitetului de Direcţie al CEC.

Utilizatorii finali (consumatori, autorităţi, business-uri) vor putea utiliza serviciul pe măsura înrolării băncilor (sau altor prestatori de servicii de plăţi) cu care aceştia lucrează, în infrastructura interbancară pentru plăţi de retail în timp real.

Comenteaza