Banca Transilvania va lansa o emisiune de obligațiuni de 350 de milioane de euro

Banca Transilvania va lansa o emisiune de obligațiuni de 350 de milioane de euro
| Foto: BT

Conducerea Băncii Transilvania (BT) Cluj a convocat acţionarii pentru data de 23/24 mai în vederea aprobării unei emisiuni de obligaţiuni cu o scadenţă de 10 ani, pentru maximum 350 de milioane de euro, a anunțat aceasta la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). 

Acţionarii trebuie să aprobe ca vânzarea obligaţiunilor să se facă printr-o ofertă publică, ce va fi adresată unui număr de până la 150 de persoane. Banca vizează ca ulterior desfăşurării ofertei să listeze obligaţiunile pe piaţa principală a BVB. Intermediarul ofertei este BT Capital Partners, companie ce face parte din grupul financiar BT. 

La începutul lunii curente, banca a finalizat achiziţia pachetului majoritar de acţiuni deţinut de către Eurobank Group la Bancpost, pentru 178 milioane de euro. Grupul BT a cumpărat şi acţiunile deţinute de Eurobank la ERB Retail Services şi ERB Leasing. În plus, societatea clujeană a preluat un împrumut subordonat, de 80 de milioane de euro, datorat de Bancpost către banca mamă.

Pentru ERB Retail, BT a plătit 40,4 milioane euro, iar pentru ERB Leasing - 6,7 milioane. Anul trecut profitul net al băncii a scăzut cu 3,4% faţă de 2016, ajungând la 1,1 miliarde de lei. La nivel de grup, BT a încheiat anul 2017 cu un profit net de 1,2 miliarde lei, în scădere cu 2,74%. Grupul avea în decembrie 2017 active de 59 de miliarde de lei, dintre care banca deţine 59,3 miliarde lei. principalii săi concurenți din România sunt BCR și BT. 

Comenteaza