Banca Transilvania va prelua 175.000 de clienți creditați de Bancpost. Profit de 1 miliard la 9 luni

Banca Transilvania va prelua 175.000 de clienți creditați de Bancpost. Profit de 1 miliard la 9 luni
Sediile Bancpost vor fi rebranduite în Banca Transilvania

Profitul net consolidat al grupului financiar Banca Transilvania (BT) Cluj în primele nouă luni ale anului este de 1,2 miliarde de lei, din care cel al băncii este de 0,97 miliarde. Rezultatul cuprinde o parte a cheltuielilor de integrare a Bancpost în BT. Subsidiarele şi participațiile de capital au contribuit cu 260 de milioane de lei la profitabilitatea grupului BT.

“Suntem multumiți că am reuşit să îmbinăm creşterea organică şi profitabilitatea cu un proces rapid de integrare a businessului şi clienților Bancpost. Prioritatea noastră a fost şi rămâne experienta clienților noştri în utilizarea serviciilor bancare şi finanțarea economiei. De aceea ne-am focusat pe creşterea responsabilă a business-ului şi pe investiții în tehnologie şi digitalizare. Am optat pentru o integrare rapidă a Bancpost pentru că este în avantajul clienților, precum şi pentru că favorizează creşterea. Totul merge bine şi suntem încrezători în ceea ce priveşte fuziunea de la finalul anului. Creşterea bazei BT datorită clienților pe care îi aşteptăm de la Bancpost este încă o premisă pentru continuarea dezvoltării băncii noastre în 2019”, a declarat Omer Tetik, director general al BT.

BT a depăşit pragul de 550.000 de clienți creditați, din care 30.000 de companii. Fuziunea cu Bancpost, din 31 decembrie, va aduce un plus de 175.000 de clienți creditați în portofoliul BT. În trimestrul III, BT a acordat 55.000 de împrumuturi pentru companii şi persoane fizice.

Rata expunerilor neperformante la BT era de 5,74% la 30 septembrie. Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 88%. În cazul în care sunt considerate şi garanţiile, rata de acoperire este de 119%. Solvabilitatea băncii era de 23,16%.

BT a ajuns la 3,2 milioane de carduri în portofoliu, 19% cotă de piață din cele emise în România. Numărul cititoarelor de card la comercianți (POS) gestionate de BT a ajuns la 47.000, reprezentând 24% din terminalele instalate în țară. Banca gestionează 410.000 carduri de credit, care generează 30% din tranzacțiile realizate cu carduri de credit la comercianții din România.

Banca din Cluj este cel mai lichid emitent de la Bursa de Valori București, valoarea sa de piaţă fiind de 11,3 miliarde de lei. Grupul financiar BT este cel mai mare din România. BT are 2,5 milioane de clienți, 500 de sedii şi 7.000 de angajați. Principalii concurenți din țară ai băncii clujene sunt BCR și BRD.

Grupul BT în primele nouă luni
  • Active de 76,6 miliarde de lei, din care 64,7 miliarde lei BT individual, creditele nete reprezentând 50,2% din activele grupului BT
  • Acesta gestiona în Romania credite de 38,4 miliarde de lei, din care 32,5 miliarde acordate prin BT
  • Depozitele clienţilor au ajuns la 62,7 miliarde de lei, din care 41,3 miliarde depozite ale clienţilor persoane fizice și 21,4 miliarde ale persoanelor juridice
  • Raportul credite/depozite BT era de 66% la sfârşitul lui septembrie
  • Eficienţa operaţională a BT avea nivelul de 47%, în ciuda eforturilor  financiare mari de integrare a Bancpost și Victoriabank
  • BT Leasing a fuzionat în octombrie cu ERB Leasing, companie achiziționată în aprilie de la Eurobank Group odată cu Bancpost şi ERB Retail Services
Comenteaza