Banca Transilvania vinde unui recuperator norvegian credite de 124 de milioane de euro

Banca Transilvania vinde unui recuperator norvegian credite de 124 de milioane de euro

Banca Transilvania (BT) Cluj a bătut palma cu recuperatorul de creanțe B2Holding (Norvegia) pentru vânzarea unui portofoliu de credite neperformante de 124 de milioane de euro.

Portofoliul pe cale de a fi preluat de la BT cuprinde 3.000 de împrumuturi retail și corporate, atât garantate, cât și negarantate, conform Profit. Tranzacția, derulată prin intermediul subsidiarei din România, B2 Kapital Portfolio Management, va fi finalizată în trimestrul II.

B2 este la a doua achiziție în România din ultimele luni, după ce, în decembrie 2017 a preluat un portofoliu de neperformante de 271 milioane de euro de la Raiffeisen Bank. În martie, B2Holding a cumpărat un portofoliu de credite de consum de 3,7 miliarde euro de la banca elenă Alpha Bank. Norvegienii au plătit 90 de milioane euro pentru 315.000 de credite de consum sau 2,4% din valoarea nominală a portofoliului.

Grupul BT a încheiat anul 2017 cu active de 59,8 miliarde de lei, din care banca din Cluj deținea 59,3 miliarde. Creditele nete, incluzând leasingul, reprezentau 50,6% din activele grupului. Solvabilitatea băncii era de 17,49%, fără a include rezultatul anului trecut, și 21,16% cu profitul inclus.

Rata expunerilor neperformante ale BT, conform definiției europene, era de 6%, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante , de 70%. BT, locul doi pe piața bancară din România, a finalizat săptămâna trecută achiziția Bancpost de la Eurobank, pentru 178 milioane de euro.

Comenteaza