Banca Transilvania vrea să cumpere o companie de finanțare a microîntreprinderilor

Banca Transilvania vrea să cumpere o companie de finanțare a microîntreprinderilor
Microinvest este liderul pieței financiare nonbancare din Republica Moldova

Banca Transilvania (BT) Cluj intenționează să achiziționeze 100% din capitalul social al Microinvest, companie cu 25.000 de clienți specializată pe finanțarea microîntreprinderilor, liderul pieței financiare nonbancare din Republica Moldova.

Microinvest are 25.000 de clienți, 200 de angajați, 13 sucursale și a acordat până acum peste 30.000 de finanțări. Un alt punct forte este echipa de management profesionistă, cu experiență și cu expertiză în banking și microfinanțare, a justificat conducerea BT, într-un document trimis Bursei de Valori București.

“Pasul pe care îl facem prin această nouă achiziție arată angajamentul BT de a susține cât mai mulți antreprenori prin dezvoltarea activității de microfinanțare a grupului financiar BT. Este oportunitatea pe care dorim să o valorificăm în favoarea clienților aflați la început de drum. Vom face acest lucru prin combinarea modelului de business pe care îl avem în România, la BT Mic, cu cel al Microinvest, precum și prin creșterea sinergiilor cu alte companii ale grupului BT din Republica Moldova - BT Leasing și Victoriabank”, declară Omer Tetik, director general al BT.

BT se află în etapa de solicitare a aprobării achiziției de către autoritățile de supraveghere din România și de către alte autorități relevante. În pregătirea acestei tranzacții, BT a colaborat cu case de avocatură și consultanți juridici din ambele țări, echipa de proiect fiind formată din Filip & Company și Vernon | David și asociații. KPMG și EY au fost parteneri în proiect.

Parte a pieței din Republica Moldova din 2008, mai întâi prin BT Leasing Moldova (BTLM) și din 2018 prin Victoriabank, grupul BT susține antreprenorii și contribuie la consolidarea economiei zonei. BT este cea mai mare bancă din Europa de Sud-Est.

Aceasta are 3 milioane de clienți, 500 de sedii și 10.000 de angajați. BT a debutat la Cluj-Napoca, acum 26 de ani, cu o echipă formată din 13 persoane și cu o sucursală. Principalii săi competitori din România sunt BCR și BRD.

BT Mic este start-up-ul de microfinanțare al grupului BT. Acesta se adresează firmelor cu cifră de afaceri anuală de până la 1 milion de lei, indiferent de domeniul de activitate și de forma de organizare. BT Mic are 10.000 de clienți, cu 20.000 de angajați în 2.000 de localități din România.

BTLM este liderul companiilor de leasing din Republica Moldova, în funcție de valoarea finanțărilor de mijloace fixe acordate în leasing. Are 3.000 de clienți, dintre care 60% sunt companii. IMM-urile reprezintă 90% din firmele finanțate. BTLM oferă produse și servicii de finanțare în leasing pentru achiziția de autovehicule, echipamente, utilaje și imobile pentru persoane fizice și pentru societăți comerciale din Republica Moldova.

Victoriabank este a treia bancă a Republicii Moldova. Are 270.000 de clienți activi, dintre care 10.000 companii, 100 de sedii și 1.100 de angajați. BT este acționară la Victoriabank din 2018, iar împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare formează un parteneriat pentru susținerea economiei acestei țări.

Comenteaza