„Bancherul” sărmanilor s-a mutat de la Cluj la Oradea

„Bancherul” sărmanilor s-a mutat de la Cluj la Oradea

O activistă clujeană s-a mutat la Oradea pentru a duce surplusul de alimente din magazine pe mesele nevoiașilor.

În fiecare zi, în România 6.000 de tone de alimente ajung la gunoi. În acelaşi timp, aproape jumătate din copiii ţării se culcă flămânzi, deoarece n-au de unde să primească o masă caldă, conform Ebihoreanul.

Gabriela Vereş vrea să rezolve această ecuaţie inechitabilă şi, de câţiva ani de zile, convinge magazinele mari şi producătorii să doneze alimentele pe care nu le pot vinde. Din primăvara acestui an, a lansat Banca pentru Alimente Oradea (BAO), care distribuie alimentele donate celor care au reală nevoie de ele. Un proiect de dragul căruia clujeanca s-a şi mutat în oraşul de pe Crişul Repede.

În 2016, când a revenit acasă după câţiva ani petrecuţi în străinătate, fiind specialistă în managementul afacerilor şi proiecte europene, îşi dorea să se implice în viaţa comunităţii. A aflat că la Junior Chamber International Cluj, o reţea de tineri entuziaşti, problema risipei alimentare era tratată serios, aşa că a decis să intre în echipă.

După nenumărate discuţii cu specialişti din ţară, dar şi din Parlamentul European, despre modalităţi pentru combaterea risipei alimentare, l-a cunoscut în 2017 pe Gabriel Sescu, asistent social la Caritas Bucureşti, care a fondat în capitală prima Bancă pentru Alimente din ţară, asociaţie care preia de la magazine sau producători alimentele pe cale să expire şi le distribuie organizațiilor care îi cunosc pe sărmanii care s-ar bucura de ele.  

În 2018  au fondat o bancă similară în Cluj, bine-primită de toate marile magazine. În loc să dea bani pentru distrugerea alimentelor pe cale să expire, comercianţii preferă să le doneze acestor bănci, care apoi se ocupă de distribuirea lor. Condiţia este ca alimentele să mai aibă o valabilitate de cel puţin cinci zile, astfel încât "bancherii" să apuce să le distribuie înainte de a expira.

Văzând că banca din Cluj are succes, Vereș a decis să fondeze una şi la Oradea. A găsit un voluntar bihorean, pe Florin Deblea, care şi-a oferit sprijinul la transportul alimentelor spre Bihor, iar din martie a început să aducă alimente pentru sărmanii de aici.

De dragul proiectului, clujeanca s-a mutat la Oradea, din toamnă. "Nu mai puteam să coordonez activitatea de la distanţă. În plus, oraşul este foarte frumos". Are de gând să rămână aici cel puţin un an, cu speranţa că va atrage nu doar sponsori locali, ci şi voluntari dornici să combată risipa şi foamea.

Comenteaza