Băncile elimină creditele în valută ca să le accesăm pe cele în lei

Băncile elimină creditele în valută ca să le accesăm pe cele în lei
Cu toate că în 2012 indicii Euribor au înregistrat aprecieri de peste 1%, atingând valori minime istorice, începutul anului a adus o inversare a tendinţei, care ar putea conduce la o scumpire a creditelor în valută, conform portalului Money Center.

Scăderea dobânzii Euribor din 2012 a ajutat românii care au credite în euro să plătească rate lunare mai mici, după ce ratele dobânzilor pentru creditele în euro cu dobândă indexabilă la Euribor au coborât cu peste 1%, potrivit studiului. Reducerea dobânzilor a reuşit astfel să atenueze şi creşterea înregistrată de cursul de schimb valutar, care în 2012 a atins cele mai ridicate valori în raport cu euro sau dolarul. Importantă e tendinţa dobânzilor la euro, care ar putea creşte şi mai mult. Românii sunt atraşi către creditele în valută, în special cele în euro, datorită dobânzilor mai reduse faţă de cele pentru lei. Dacă în cazul creditelor de nevoi personale majoritatea băncilor au renunţat încă de anul trecut la ofertele în euro, pentru cele ipotecare împrumuturile în euro sunt preferate. Aceeaşi atracţie către împrumutul în euro o are şi programul guvernamental Prima Casă, peste 90% dintre credite fiind acordate în moneda europeană. Diferenţa de dobândă în cazul acestui împrumut este de 4% în favoarea euro, avantaj care nu poate fi combatut prin riscul de schimb valutar, mai ales că acesta ar trebui să ajungă la 7 lei pentru a acoperi acest decalaj.

O tactică adoptată de câteva bănci la finalul anului trecut a fost de a elimina creditele în euro din oferta proprie, clienţii fiind astfel obligaţi să îl aleagă pe cel în lei. Rămâne de văzut succesul acestor campanii şi dacă nu cumva clienţii se vor îndreptă tot către credite în euro, dar de la concurenţă.

Comenteaza