Băncile locale au făcut profituri de 1 miliard de euro

Băncile locale au făcut profituri de 1 miliard de euro
Consolidarea performanței pe termen scurt în sectorul bancar va avea o evoluție susținută de climatul pozitiv pe piața creditului, nivelul ridicat al marjelor nete de dobândă, perspectivele de majorare a ratelor de dobândă şi continuarea tendinței descendente pentru rata creditelor neperformante, relevă o analiză a mediului bancar din România a Băncii Transilvania (BT) Cluj.

„Ameliorarea performanței financiare a sectorului bancar pe termen mediu este dependentă de accelerarea procesului de consolidare și de implementarea unei strategii de dezvoltare sustenabilă. Provocările pentru sectorul bancar  în trimestrele următoare vor fi revoluția digitală, noua tehnologie financiară, reglementarea și identificarea unei strategii pentru finalul ciclului economic postcriză”, estimează Andrei Rădulescu, economist senior al BT
 
Raportul BT menţionează că indicatorii macrofinanciari (globali, europeni și interni) au consemnat evoluții pozitive în ultimele săptămâni, prin consolidarea încrederii în economie și accelerarea creditării în Zona Euro și în România.

„Ne așteptăm la întărirea corelației dintre dinamica economiei reale și piața creditului în perioada următoare, după mai mulți ani de dezintermediere. Acest scenariu este susținut de o serie de factori: redinamizarea investițiilor productive; consolidarea încrederii consumatorilor; nivelul accesibil al costurilor reale de finanțare; excesul de lichiditate din sectorul bancar”, consemnează analiştii.

În primul trimestru al anului, indicatorii macroeconomici au prezentat evoluții predominant pozitive în România, prin redinamizarea investițiilor, pe fondul consolidării încrederii consumatorilor, accelerării exporturilor și implementării măsurilor de runda a doua din Noul Cod Fiscal. 
 
„Pentru economia României ne așteptăm la un proces de decelerare pe termen mediu (4,1% în 2017, 3,7% în 2018, respectiv 3,4% în 2019), pe fondul disipării impactului măsurilor din noul Cod Fiscal și a majorării costurilor de finanțare.

Implementarea unor măsuri adiționale de relaxare fiscal-bugetară și de majorare a veniturilor, coroborată cu tergiversarea reformelor structurale pot determina deteriorarea echilibrelor macroeconomice, cu implicații nefavorabile pentru climatul investițional și costurile de finanțare pe termen mediu”, conform BT.
 
Statisticile Băncii Naţionale a României consemnează faptul că rata creditelor neperformante a continuat tendința descendentă în februarie: declin cu 0,17 puncte procentuale lună/lună și cu 3,98 puncte procentuale an/an, la 9,58%.
 
Evoluția a fost determinată de consolidarea ciclului economic postcriză, de nivelul accesibil al costurilor de finanțare și de continuarea procesului de restructurare bilanțieră în sectorul bancar. Volumul total al activelor a atins 393 de miliarde de lei (86 de miliarde de euro) în decembrie, în urcare cu 4,4% an/an.

Rezultatul financiar agregat al sectorului bancar s-a situat la 4,3 miliarde de lei (965 de milioane de euro) anul trecut, în scădere cu 7,4% an/an. Indicatorul de solvabilitate s-a situat la 18% în 2016, cu mult peste pragul minim.

Top profituri bănci 2016

1. BT..................1,2 mld. lei
2. BCR...............1,0 mld. lei
3. BRD...............0,7 mld. lei
4. ING................0,4 mld. lei
5. Raiffeisen.......0,4 mld. lei

Comenteaza