Băncile reduc dobânzile la creditele auto şi imobiliare

Băncile reduc dobânzile la creditele auto şi imobiliare
Creditele în lei oferite de unele bănci au ajuns în ultimele zile mai ieftine decât împrumuturile în euro. Măsurile luate de bănci îi sprijină în special pe cei care se gândesc să facă un credit auto sau să achiziţioneze o locuinţă.

De la începutul anului dobânzile bancare s-au redus continuu, iar lansările de produse noi, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru agenţii economice, s-au ţinut lanţ. Dobânzile la creditele imobiliare/ipotecare în lei s-au redus cu 1,6% faţă de anul trecut, până la o medie de 10,7%, iar la creditele auto cu 1,4%, potrivit portalului financiar Conso.ro. O scădere s-a simţit şi la creditele de nevoie personale, cu 0,4% faţă de martie 2010, până la o dobândă medie de 14,8%.

În urmă cu câteva zile BCR a redus din dobânzi cu până la 3%, motiv pentru care unele credite în lei au ajuns chiar mai ieftine decât cele în euro. Modificările au vizat cu precădere creditele pentru persoanele fizice, reducerea maximă fiind la cele de nevoi personale, unde noile dobânzi sunt de 7,5- 9%, în funcţie de perioada de creditare.

La Raiffeisen creditele de consum în euro s-au ieftinit cu până la 3,25%, iar cele în lei cu până la 1,5%, astfel încât dobânzile anuale pentru împrumuturile în euro sunt de 14,1%, iar pentru lei, de 17,2%. Startul reducerilor a fost dat de Banca Transilvania, care a micşorat cu un sfert de punct procentual costul creditelor de nevoie personale şi a eliminat comisionul de analiză. Bătălia pentru noi clienţi se ascute şi pe programul Prima Casă. BRD a decis să îşi ţină unităţile deschise şi la sfârşit de săptămână - altele decât cele din centrele comerciale - pentru a câştiga mai mulţi clienţi. "În weekendul 13-14 martie vom avea deschise mai multe sedii, în special pentru a oferi consultanţă clienţilor Prima Casă. În Cluj-Napoca va fi deschis sediul de pe G. Bariţiu, în intervalul 9:00-13:00", a precizat Ionuţ Stanimir, director de comunicare la BCR.

Tăierile de dobânzi s-au simţit cu precădere pe pieţele auto şi imobiliară. "40% din vânzările auto se fac prin finanţare, adică prin leasing sau credit auto. Dobânzile au scăzut faţă de anul trecut. Acest lucru nu a însemnat neapărat o creştere a vânzărilor, dar ne-a ajutat mult să rezistăm în condiţiile în care piaţa s-a dus oricum în jos. Noi sperăm ca acest fapt, împreună cu Programul Rabla, să aibă rezultate bune în 2011", spune Călin Abrudan, director de vânzări în cadrul dealerului OTC Group. "Recent am făcut o analiză pentru mai multe bănci şi concluzia fost că anul trecut 83% dintre credite au fost pentru Prima Casă. În general, clienţii se interesează pentru ambele variante, în lei şi în euro, însă cele mai accesate sunt creditele în euro deoarece costurile sunt mult mai mici. Acum băncile au tăiat din dobânzile la lei fiindcă au crescut costurile de împrumut pe piaţa externă", subliniază Ionela Matei, director CreditFin.

 

 

Comenteaza