Bani din China pentru Tarniţa şi Cernavodă

Bani din China pentru Tarniţa şi Cernavodă
Guvernul vrea să atragă companii din statul asiatic pentru cele două mari proiecte energetice ale ţării noastre, în valoare totală de aproape 8 miliarde de euro.

În lipsă de bani, executivul de la Bucureşti se străduieşte să aducă pentru proiectele importante prevăzute în România companii din China. Printre aceste proiecte figurează centrala Tarniţa-Lăpuşteşti sau Autostrada Transilvania (A3), ambele derulate pe teritoriul judeţului Cluj.

Ministrul Constantin Niţă susţine că Departamentul pentru Energie poartă negocieri intense cu companii din China pentru dezvoltarea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti şi pentru construirea Unităţilor nr. 3 şi 4 de la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă (estimată la 6,5 miliarde de euro), conform Bursa. La o vizită în Asia, un alt oficial al guvernului, Dan Şova, ministru delegat pentru Proiecte de Infrastructură, a avut întrevederi cu lideri ai marilor companii constructoare din statul chinez, printre care Sinohydro şi China Road and Bridge (CRB). Synohydro, ce a realizat 50% din hidrocentralele lumii, şi-a arătat intenţia de a realiza proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti, aflat în legătură cu reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, printr-un sistem de echilibrare energetică. Valoarea proiectului de la Tarniţa este cuprinsă între 1,2 şi 1,5 miliarde de euro.

China Communications Construction Company şi-a manifestat interesul pentru tronsonul Gilău - Suplacu de Barcău din A3, rămas neexecutat. „În urma realizării studiului pentru acest tronson, reiese că traficul actual depăşeste 21.000 de vehicule/ media zilnică anuală. Tronsonul este interesant pentru compania chineză, pentru că face legătura cu coridorul IV Pan-european prin construirea Autostrăzii Sebeş-Turda", a precizat Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine. Şova a fost în septembrie la un forum de afaceri româno-chinez la Beijing, cu participarea Departamentului pentru Afaceri Europene din Ministerul Comerţului din China şi a celor mai importante companii chineze din informatică, infrastructură, construcţii, energie. Guvernul chinez va oferi o linie de credit de 10 miliarde de dolari pentru proiecte din Europa Centrală şi de Est.

 

Hidrocentrala de la Tarniţa este gândită în parteneriat public privat. Investiţia include 200 km de linie electrică dublă de 400 kV, care să ducă energia până la staţia modernizată de la Mintia, reţea evaluată la 135 de milioane de euro. Lacul artificial de acumulare, de 10 milioane mc, este prevăzut pe dealul din Lăpuşteşti. La cădere, apa produce energie, iar la pompare, în sens invers, consumă surplusul de energie produsă de turbinele eoliene ce sunt amenajate în România, pentru echilibrarea sistemul naţional. Hidrocentrala proiectată are o capacitate de 1.000 MW: patru hidroagregate turbină-pompă de câte 250 MW.

 

Agenţia Napoca Security Cluj a fost desemnată să păzească pe patru ani, pentru 1,5 milioane de euro, şantierul A3, pe tronsonul Suplacu de Barcău - Borş. Pentru rezilierea contractului cu americanii de la Bechtel statul român are de achitat 37,2 milioane de euro. Cel mai probabil, acest tronson va fi dat în concesiune pentru finalizarea lucrărilor, dar guvernul încă nu a ajuns la o concluzie. Proiectul A3, pe traseul Braşov-Borş, a fost început în 2004, iar până acum au fost daţi în folosinţă 52 din cei 415 km, între Câmpia Turzii şi Gilău, pentru 1,4 miliarde de euro.

 

Comenteaza