Barieră financiară pentru afacerile din Ardeal: 40.000 euro. Cine dă mai mult?

Barieră financiară pentru afacerile din Ardeal: 40.000 euro. Cine dă mai mult?
Finanțarea serioasă pentru antreprenorii clujeni din IT&C vine din mediul privat / Foto: Spherik | Foto: Spherik Accelerator

O mulțime de organizații din Regiunea Nord-Vest (RNV) intermediază acordarea de fonduri nerambursabile din banii Europei sau ai României, însă majoritatea limitează suma. În acest fel sunt promovate afacerile noi și mici, cele cu potențial fiind marginalizate. Salvarea vine de la privați, dispuși să acorde milioane de euro pentru un business de perspectivă.

Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA) derulează un program prin care să fie angajate în trei ani 660 de persoane din RNV, dintre care 155 inactive pe piața muncii și 62 de șomeri. Restul ar fi oameni care au loc de muncă, dar vor să își înființeze o afacere nonagricolă în mediul urban.

Fondurile vin prin intermediul Programului Operațional Capital Uman (POCU) al Uniunii Europene și sunt gestionate de FNSIA (în județele Bihor, Satu Mare), care are ca parteneri asociațiile Megline (Cluj, Bistrița-Năsăud), Aqua 1969 Baia Mare (Maramureș, Sălaj) și compania de consultanță Euro Link.  

“Suma maximă pe care o acordăm este de 40.000 de euro, nerambursabili. Dacă proiectul necesită bani mai mulți, trebuie să și-i ia din alte surse. În funcție de sumele acordate, firma respectivă trebuie să realizeze o anumită cifră de afaceri. De asemenea, trebuie să fie angajate cel puțin două persoane. 

Nu există domenii vizate, dar se exclud afacerile din sectorul agricol și cele cu utilaje de transport mărfuri. Estimăm că primii bani vor fi primiți undeva la începutul anului viitor. Sumele pot fi folosite pentru dotări, salarii, chirii, materie primă - fără acumulare de stocuri”, explică managerul de proiect, Dragoș Frumosu. 

Merg după banii “adevărați” în America

Start-up Nation, program cu bani de la guvern, a impus o barieră financiară. „Lucrăm la o platformă pe care vei putea să îţi programezi pe telefonul mobil un anumit eveniment. Am solicitat 44.000 de euro, dar bugetul de care avem nevoie se ridică la 250.000. Ţinta noastră o reprezintă nu piaţa din est, unde puterea de cumpărare este mai redusă, ci cea din SUA, Europa de Nord-Vest, metropole precum Londra, Berlin.

Avem în vedere patru surse din care să obţinem venituri din această platformă. Banii din România îi vom folosi pentru cumpărarea de aparatură, salarii, chirie, apoi ne vom îndrepta spre fonduri de investiţii din SUA şi Scandinavia”, susţine întreprinzătorul clujean Ştefan Koritar.  

În topul oraşelor în care au fost înregistrate cele mai multe planuri de afaceri finanţabile pentru Start-up Nation se află Bucureşti - 2.926, Cluj - 2.289 şi Timişoara - 885. Firmele trebuie să fie noi și să angajeze cel puțin o persoană, cu normă întreagă.

Ulterior, sute de întreprinzători și-au scos proiectele la mezat. În șase luni, pe platforma de vânzări pe internet OLX au ajuns 200 de astfel de anunțuri. Au fost oferte din București, Cluj-Napoca, Pitești, Craiova, Oradea sau Iași.

“Nu-i lăsăm în voia sorții”

Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor (APM) Cluj și patronatele din Iași și Arad derulează un proiect de 4 milioane de euro dedicat românilor de dincolo de graniţe care ar fi tentanţi, pentru o subvenţie de 40.000 de euro, să îşi creeze aici o firmă nouă.

Cei înscrişi nu pot avea domiciliul în Regiunea Bucureşti-Ilfov, considerată drept una dezvoltată economic. Prima tranşă, de maximum 30.000 de euro, se primeşte la început, iar a doua, de 10.000 de euro, cu condiţia realizării a 75% cifră de afaceri din prima tranşă, adică 9.000 de euro, conform APM. 

„Ţinta este finanţarea a cel puţin 50 de IMM. Va fi un concurs de planuri de afaceri în urma căruia 417 persoane dintre cele înscrise vor beneficia de consultanţă gratuită. Faţă de alte programe similare, antreprenorii nu vor fi lăsaţi în voia sorţii după ce îşi primesc banii.

Vor avea prioritate cei care activează în domeniile identificate în strategia naţională pentru competitivitate, în special în tehnologia informaţiei, dar şi cei preocupaţi de reducerea consumului energetic, energie „verde”, inovare socială”, a menţionat Horea Costin, coordonator al proiectului.

Miză pe IT și pe industrii creative

Critbiz este inițiat de Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România, Camera de Comerț și Industrie Bihor, Grupul Pont Cluj, cu misiunea de dezvoltare a sistemului antreprenorial din RNV în industrii creative și IT. Programul se adresează persoanelor de 18-64 de ani cu domiciliul în RNV,  zona urbană.

Inițiatorii se concentrează pe formarea antreprenorială a minimum 400 de participanți și pe alegerea a 48 planuri de afaceri eligibile spre finanțare cu până la 40.000 de euro. Primul an al programului se concentrează pe informarea, selectarea participanților și formarea a 400 de persoane selectate. 

Cele mai bune 48 de planuri și încă șase de rezervă vor fi selectate de un juriu de specialitate. 24 trebuie să provină din industriile creative, iar 24, din IT. Minimum 30% din participanți trebuie să fie femei, iar cel puțin 10%, tineri de 18-24 de ani, cu excepția celor care nu urmează o formă de învățământ sau fără job.

Clusterele Clujului s-au aliat cu universitarii

Mai multe clustere clujene (Mobilier Transilvan, AgroTransilvania, iTech Transilvania) s-au aliat pentru a distribui prin POCU fonduri întreprinzătorilor cu idei de afaceri în agrobusiness, mobilier și IT. Partener StartUP este derulat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj, Universitatea din Oradea, Impact Hub, GEA Strategy & Consulting. 

Programul va oferi celor interesați să își lanseze o afacere cursuri de educație antreprenorială pentru 440 de persoane și granturi financiare de până la 36.000 de euro pentru maximum 49 de afaceri noi. Vor fi selectați câte 25 de candidați din cele șase județe, iar proiectele cele mai bune vor avea finanțare nerambursabilă. Cofinanțarea este necesară pentru proiectele care depășesc bugetul de 40.000 de euro. 

Tinerii din Cluj, în parteneriat cu Bistrița

Asociația Inceptus România, Patronatul Tinerilor Întreprinzători Cluj, Camera de Comerț Bistrița-Năsăud și Fiatest au inițiat programul “Antreprenoriat inovativ în RNV (AIR)”, prin POCU. Acesta propune dezvoltarea competențelor antreprenoriale, inclusiv instruiri privind dezvoltarea de afaceri nonagricole cu accent pe tehnologii inovatoare sau domenii de activitate cu grad mare de inovare. 

Valoarea AIR este de 14,6 milioane de lei, iar acesta urmărește implicarea a 450 de persoane. Cele mai bune 60 de planuri vor primi finanțare gratuită de până la 33.000 de euro. Nu este obligatorie contribuția proprie. Prima tranșă intră în cont imediat după finalizarea procesului de înregistrare a firmei. 

Civitas acordă două feluri de subvenții

Fundația Civitas și Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare organizează un training de formare antreprenorială pentru 307 persoane (angajați, persoane ocupate pe cont propriu, șomeri, persoane inactive). După selecție, 38 de planuri de afaceri vor fi selectate pentru a primi o finanțare.

12 start-up-uri vor beneficia 40.000 de euro, iar 26 de planuri, de 30.000 de euro. Noii antreprenori vor beneficia de stagii de practică și de servicii personalizate de consiliere, consultanță, mentorat și monitorizare pentru noua afacere, pe 18 luni de la înființare.

CCI Cluj coordonează un program de 8,9 milioane de lei, dintre care 7,5 milioane de la UE, 1,3 milioane din bugetul național și 36.200 coafinanțare eligibilă a beneficiarului. Câștigătorii primesc finanțare nerambursabilă de maxim 40.000 de euro pentru demararea propriei afaceri și o diplomă recunoscută de Ministerul Muncii.

Cursul de competențe antreprenoriale se adresează persoanelor cu domiciliul în RNV. Participanții trebuie să aibă cel puțin opt clase finalizate, să nu fie persoane fizice autorizate, acționari sau asociați într-o societate. 

Privații sunt mai generoși

Un nou fond de investiţii, inițiat de fondatorul ClujHub, Cristian Dascălu, în parteneriat cu investitori din România și din Dubai, a adunat 26 de milioane de euro pentru susţinerea unor start-up-uri din IT&C.

GapMinder, fond de investiţii de capital de risc, vrea să se implice în dezvoltarea unor companii la început de drum. Membri fondatori sunt Dan Mihăescu, Sergiu Roșca, Alexandru Ruff, Cristian Dascălu, Inti Paolucci. GapMinder va investi afaceri viabile până la 1 milion de euro şi încă 3 milioane în runde ulterioare.

Un alt fond de accelerare privat, demarat la Cluj, reuneşte 30 dintre cei mai proeminenţi antreprenori şi investitori din Ardeal și a fost fondat de antreprenorii Radu şi Vlad Iuhas, Bogdan Colceriu, Jennifer Austin, Adrian Horotan. Risky Business investeşte în start-up-urile selectate, având la dispoziţie 250.000 de euro pentru primul an de activitate.

Acesta alocă 20.000 de euro de fiecare start-up, cu o participare de până la 100.000 de euro din partea investitorilor săi. Printre investitorii săi se numără Andrei Dunca, Sergiu Biriş, Phillip Kandal, Corina Drăgoi, Andreas Cser, Voicu Oprean, Marcel Anghel, Călin Văduva. Risky Business a atras oameni de afaceri ca Dan Pitic, Marcelus Suciu, Simion Mureșan, Andrei Trifan. 

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, proprietarul Liberty Technology Park Cluj, ce include centrele de antreprenoriat Spherik Accelerator și Impact Hub, a lansat un fond de investiții de 20 milioane de euro, dedicat afacerilor IT în stadiul de start-up.

Ținta Fribourg Digital o reprezintă companiile inovatoare la început de drum, ce au nevoie de susținere, dar demonstrează că au atras utilizatori sau că există piață pentru produsele lor.

Fribourg investește între 20.000 și 250.000 de euro într-o primă rundă de finanțare. “Ne dorim să fim un investitor strategic, nu doar financiar, cu implicare maximă în companiile finanțate. Acesta va fi diferențiatorul nostru în piața investițională”, a declarat Sturza.

Comenteaza