Barurile din centru falimentează în serie

Barurile din centru falimentează în serie
Fluctuaţie de operatori în zona ultracentrală: s-au închis mai multe localuri, dar se anunţă altele, inclusiv cu specific internaţional. În schimb, se lucrează la proiecte birouri şi la hoteluri.

În ultimele luni s-au înregistrat o serie de mişcări pe Bd. Regele Ferdinand, care în ciuda poziţionării ultracentrale a rămas una dintre cele mai sărace artere în ofertă comercială. Se lucrează la reamenajarea unui imobil de cinci etaje, însă proprietarul nu are un termen exact privind finalizarea clădirii.

Proiectul pentru imobilul existent vizează birouri la etajele clădirii şi a un spaţiu comercial la parter, au detaliat reprezentanţii Arhimar, responsabilii de documentaţie. "Deocamdată lucrăm la dezafectări, fiindcă acolo au funcţionat înainte nişte spaţii de producţie şi birouri. Vrem să curăţăm spaţiul, să scoatem fierul vechi, dar nu avem niciun contract semnat pentru ocuparea sa. Noi am vrea să finalizăm lucrările în primăvara anului viitor, dar nu sunt sigur dacă acesta este un termen realizabil. Totul depinde de evoluţia viitoare a pieţei. A fost un oarecare interes din partea unor companii din IT, dar nimic foarte concret. Oricum, încă nu am lansat proiectul pe piaţă", a menţionat beneficiarul acestuia, David Zazashvili.

Pe Bd. Ferdinand mai sunt câteva spaţii recent închiriate. Potrivit datelor furnizate de agenţia Pitas Imobiliare, pe artera în cauză devin funcţionale în această perioadă un bistro, pe o suprafaţă de 300 mp, un magazin de haine al unui brand internaţional, pe 500 mp, şi un magazin chinezesc, pe 250 mp. Astfel, o unitate comercială de tip outlet va deveni funcţională în locul fostului restaurant Lunch Break. Unitatea cu linie de autoservire s-a deschis în mai 2010, după ce înainte aici a funcţionat un alt restaurant, dar în altă formulă: Şepcile Roşii. Nici această afacere nu a avut succes, aşa că proprietarul a renunţat la ideea de restaurant, iar spaţiul devine acum unitate de retail de haine. Tot în zona centrală urmează să apară un sediu de bancă, prin relocare, dar şi un restaurant thailandez. S-au şi închis mai multe restaurante şi terase în ultima vreme, printre care ReSet, Tramway sau Nacional do Cuba de pe Bd. Eroilor. Pe aceeaşi arteră, pe jumătate pietonală, a apărut în schimb un magazin Cătălin Botezatu.

Pentru cea mai populară zonă a centrului istoric, Piaţa Muzeului, se află în pregătire un hotel. "Lucrăm la proiect şi continuăm discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice pentru a ajunge la o variantă cât mai bună. Sper ca până în iarnă să avem autorizaţia de construire. Investitorul nu se grăbeşte foarte tare cu acest proiect, având în vedere că are alte câteva de mari dimensiuni în derulare", a menţionat arhitectul Claudiu Botea, asociat în Arhimar, biroul responsabil de proiect.

În Piaţa Muzeului nr. 2, Arhimar a lansat un proiect propriu pentru un hotel de 4*. Noul imobil propus va avea subsol, parter, două etaje şi mansardă, zonă de spa la subsol, parter deschis publicului, cu restaurant, 21 de camere la nivelurile superioare, dar şi un lounge, potrivit proiectului prezentat în şedinţa Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism.

Biroul de proiectare care deţinea proprietatea din centrul istoric a atras în proiect un partener de finanţare căruia ulterior i-a vândut terenul. În februarie 2010 era promovat un alt proiect de hotel în zona centrală: un beneficiar privat propunea un imobil de patru etaje pe un teren cu ieşire la străzile G. Şincai şi S. Micu. Investitorul a oprit proiectul din cauză că nu a reuşit să obţină aprobările necesare pentru a pune în aplicare conceptul în formula dorită. În plin şantier se află în schimb zona ruinelor de pe str. V. Deleu nr. 1. În mai, Adela Logean, beneficiara proiectului din zona parcului I. L. Caragiale, a obţinut autorizaţia de construire pentru un imobil multifuncţional pentru comerţ, servicii şi spaţiu expoziţional - o clădire cu subsol, parter, două etaje şi mansardă. Aceasta ar urma să se realizeze pe terenul de 748 mp şi să acopere vestigiile, dar să lase vizibile ruinele.

 

 

Comenteaza