Băsescu: Pentru România sunt foarte importante condiţiile de accesare a banilor europeni

Băsescu: Pentru România sunt foarte importante condiţiile de accesare a banilor europeni
Preşedintele Traian Băsescu a arătat că România a fost foarte preocupată de relaxarea condiţiilor de accesare a fondurilor europene, în cadrul summit-ului Consiliului European de la Bruxelles.

"Obiectivul, din punctul nostru de vedere, a fost relaxarea condiţiilor de accesare. Pentru România este fundamentală condiţia de accesare a banilor europeni. A existat o dezbatere foarte puternică, acum 3-4 ani; se reclama că nu avem componenta autohtonă pentru atragerea banilor, fie că era vorba de bani europeni, de la Banca Europeană de Investiţii sau de la Banca Mondială. Problema era lipsa banilor autohtoni care era o condiţie pentru accesarea fondurilor; în ultimii 2-3 ani se aude foarte puţin această discuţie; de ce? Pentru că între timp România a obţinut tot felul de derogări pentru micşorarea cotei proprii în accesarea fondurilor europene; atunci pentru noi devenea esenţial să ne asigurăm acest nivel necesar pentru accesarea banilor europeni", a explicat Traian Băsescu, după încheierea summit-ului Consiliului European de la Bruxelles.

Conform şefului statului, România va beneficia pentru cadrul 2014-2020 de facilităţi pentru accesarea fondurilor europene, chiar dacă vor fi unele dintre acestea - corespunzătoare cadrului de finanţare prcedent se vor pierde în 2013, 2014, 2015.

Traian Băsescu a subliniat că nu doar valoarea sumelor ci condiţiile de accesare a banilor europeni sunt foarte importante.

Summit-ul Consiliului European pe tema bugetului multianual al Uniunii Europene s-a încheiat vineri la Bruxelles, fără a se ajunge la un consens. Conform preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, un acord ar fi posibil la viitorul Consiliu, la începutul anului

 

Comenteaza