Bătaie pe 10.000 de euro de la stat

Bătaie pe 10.000 de euro de la stat
Tinerii antreprenori din judeţ au depus cele mai multe proiecte la nivel naţional în cadrul programului de stimulare a înfiinţării microîntreprinderilor.

 Clujul este campion la înscrierile în programul de stimulare a înfiinţării microîntreprinderilor, lansat de guvern la începutul săptămânii. Din totalul de 52 de agenţi economici care şi-au depus online până acum planurile de afaceri în vederea obţinerii finanţării, şapte sunt din judeţul nostru.

 

Zeci de microîntreprinderi clujene îşi pregătesc acum planurile de afaceri cu speranţa de a obţine cei 10.000 de euro. Cele mai promiţătoare domenii sunt, în opinia clujenilor, informatica, service-urile auto şi decoraţiunile. În datele centralizate de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM) următoarele locuri erau deţinute de Bihor (6 proiecte), Alba (5), Argeş şi Galaţi (câte 4 proiecte). În Regiunea de Nord-Vest, coordonată de Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii Cluj (OTIMMC), au fost depuse peste 32% din proiectele înregistrate la nivel naţional. Prima condiţie pe care trebuie să o îndeplinească noile firme este să cumuleze peste 60 de puncte la planul de afaceri, în urma înscrierii. Punctajul se acordă în funcţie de indicatori precum numărul de angajaţi, zona de dezvoltare, domeniul de activitate. Prin acest proiect lansat de guvern, tinerii sub 35 de ani pot primi un ajutor financiar nerambursabil de până la 10.000 de euro pentru a-şi deschide o firmă. Din bugetul alocat de executiv se vor putea finanţa cel puţin 500 de proiecte de afaceri din întreaga ţară.

 

În judeţul Cluj, majoritatea celor care s-au înscris la finanţare vor să înceapă o activitate în tehnologia informaţiei sau în sectoare adiacente, în industria lemnului, în domeniul decoraţiunilor sau al reparaţiilor auto. “Ne-am înscris cu un proiect prin care vrem să dezvoltăm partea de service de calculatoare, pentru desktopuri, laptopuri, încărcare de cartuşe pentru imprimante. Valoarea proiectului este de 20.000 de euro şi am solicitat finanţarea maximă, de 10.000 de euro. Am mers la Registrul Comerţului şi ne-am înregistrat foarte repede. A fost un proces rapid. Este un program foarte bun. Să ai 20.000 de euro pentru a începe o afacere e mare lucru”, afirmă Adriana Oargă, reprezentant al Atex Solutions, firmă nou înfiinţată. “Planul nostru este să achiziţionăm un gater pentru prelucrarea lemnului şi mai multe maşini şi aparate de ascuţire. Este vorba despre un proiect de 22.000 de euro prin care vom produce cherestea şi scânduri. Un atu pentru noi este locaţia fiindcă suntem chiar vizavi de fabrica de mobilă din Dej, aşa că nu va fi greu cu livrările sau comenzile. Sperăm că în maximum două luni de la obţinerea finanţării vom da drumul la activitate”, crede Aniko Oşan, administrator al Top Palet Dej, care a obţinut 95 de puncte din 100.

 

După depunerea proiectelor pe site-ul AIPPIMM, tinerii trebuie doar să aştepte. În 10 zile lucrătoare OTIMMC va analiza proiectele şi le va da un răspuns dacă pot primi finanţare. Ulterior, cei care nu au nevoie de cofinanţare bancară vor putea semna contractul de finanţare în cinci zile. După 15 zile lucrătoare de la înscriere, primele firme acceptate vor putea trece la achiziţia de bunuri. Cele care au optat pentru cofinanţare prin bancă depind exclusiv de perioada de evaluare a acesteia. “După semnarea contractului de finanţare, au un an la dispoziţie pentru achiziţii. Pentru furnizorii care acceptă plata la termen noi vom verifica achiziţia şi vom da avizul pentru decontare. Dacă furnizorii nu acceptă soluţia, vor putea plăti un avans de 50% din fondurile lor, urmând ca noi să decontăm. Pentru fiecare achiziţie vom verifica atât facturile, cât şi achiziţia bunului. Ne vom deplasa la faţa locului să vedem ce au cumpărat”, explică reprezentanţii OTIMMC Cluj. Potrivit Oficiului Registrului Comerţului Cluj, până acum 55 de firme clujene şi-au rezervat denumirea pentru a se constitui ca şi societăţi debutante în vederea acestui program, 15 fiind deja înmatriculate.

 

Firme clujene înscrise pentru finanţare (23 februarie)

 

Top Palet     95 p.

Mas Project 90 p.

Green Flux   85 p.

Atex Solutions       70 p.

Calera White          70 p.

Geomser      70 p.

Hobby Plant 70 p.

 

          Sursa: AIPPIMM

Comenteaza