BCR a sesizat DIICOT de falsuri în dosarele a patru firme din Călăraşi, Olteniţa şi Bucureşti

BCR a sesizat DIICOT de falsuri în dosarele a patru firme din Călăraşi, Olteniţa şi Bucureşti
BCR a sesizat DIICOT în trimestrul al doilea că a descoperit existenţa unor falsuri în dosarele de credit a patru firme din Călăraşi, Olteniţa şi Bucureşti, şi arată că activitatea băncii continuă în mod normal.

"BCR a sesizat DIICOT, în trimestrul II 2012, că a descoperit, prin divizia antifraudă specializată a băncii, existenţa unor falsuri în dosarele de credit a patru firme din Călăraşi, Olteniţa şi Bucureşti. Cei câţiva salariaţi ai băncii implicaţi în aceste cazuri au fost concediaţi. Banca a depus plângeri penale împotriva acestora şi a altor persoane din afara băncii. Banca îşi continuă activitatea normal, ca principal finanţator al economiei româneşti. Eventualele prejudicii vor fi recuperate după finalizarea cercetărilor. BCR a reuşit să prevină producerea de noi fraude în caz având proceduri antifraudă complexe şi personal specializat", se arată într-un comunicat al BCR.

Banca menţionează că analizele de credit au la bază documente emise sau confirmate de companii, instituţii şi persoane autorizate.

"Băncile depun toate diligenţele, potrivit normelor şi regulamentele în vigoare, să reconfirme autenticitatea şi corectitudinea documentelor şi informaţiilor respective. Dacă aceste documente conţin informaţii şi afirmaţii false răspunderea revine instituţiilor şi persoanelor respective. Salutăm eforturile depuse de DIICOT, cu care BCR a colaborat foarte bine pe parcursul cercetărilor pentru elucidarea cazului, începând din luna mai 2012", se mai spune în comunicat.

DIICOT audiază, joi, o sută de persoane, între care angajaţi ministeriali, într-un caz de fraude bancare estimate la 22 de milioane de euro, anchetatorii descinzând la locuinţele a 50 de suspecţi şi la sediile societăţile acestora in Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.

Învinuiţii din dosar sunt acuzaţi că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării, informează DIICOT.

Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

Activitatea infracţională a fost sprijinită de către învinuiţii Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Cercel - Duca Alexandru Claudiu, vicepreşedinte al unei unităţi bancare, Mihai Grigoroiu, Roşu Cătălin Ionuţ şi Atanasiu Andrei, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Diaconescu Florian Dragoş.

Ministerul Economiei a anunţat că Şaramet a fost suspendat din funcţie în urma anchetei iniţiate de DIICOT, iar în cazul celor trei angajaţi ai Ministerului Economiei cercetaţi în acelaşi dosar ministrul a decis încetarea activităţii în funcţiile ocupate.

BRD a arătat că activitatea instituţiei de credit nu este afectată de ancheta DIICOT privind posibile fraude bancare, investigaţie în care apare şi numele directorului general adjunct al instituţiei de credit, Claudiu Cercel, reprezentanţii băncii menţionând că vor furniza autorităţilor orice informaţie necesară.

 

Etichete
Comenteaza