Bechtel, concediatorul nr. 2 al României

Bechtel, concediatorul nr. 2 al României
Cele 700 de disponibilizări operate de constructorul Autostrăzii Transilvania l-au adus pe poziţia a doua în topul societăţilor care fac concedieri în masă.

 Două companii din Transilvania ocupă primele locuri în topul agenţilor economici care fac concedieri colective în această perioadă. Dacă Bechtel International Cluj-Napoca va recurge la 700 de disponibilizări, GHCL Upsom Ocna Mureş a trimis deja în şomaj tehnic 760 de angajaţi.

 

După ce statul român nu şi-a achitat datoriile către Bechtel în contul lucrărilor executate anul trecut, constructorul american a început concedierile. De la începutul lunii februarie şi până la sfârşitul săptămânii trecute au fost trimise în şomaj 700 de persoane.

 

 “în ceea ce priveşte restul de 1.200 de angajaţi, ne străduim să îi păstrăm. Sperăm ca în cele din urmă să ajungem la un acord cu guvernul în privinţa datoriilor şi să îi putem păstra. Nu avem o dată limită de finalizare a discuţiilor cu guvernul”, a precizat directorul de comunicare al Bechtel România, Bogdan Sgârcitu.

 

Bechtel va concedia eşalonat o treime dintre angajaţi. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România îi datorează 69 de milioane de euro pentru lucrările din 2009, având obligaţia să vireze banii în aprilie. 42 de kilometri din tronsonul Turda-Gilău al autostrăzii s-au inaugurat anul trecut. în 2010 trebuie continuate lucrările la tronsonul Cluj-Bihor şi la cel spre Mureş. Costul mediu/km este de 11 milioane de euro. Proiectul a început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel.

 

La GHCL Upsom Ocna Mureş, combinat de produse clorosodice deţinut de concernul indian GHCL, situaţia s-a înrăutăţit de la începutul anului. în 25 ianuarie, Romgaz a sistat furnizarea de gaze din cauza datoriilor. Apoi s-a oprit activitatea, iar producătorul a anunţat concedierea a 760 de angajaţi din 850.

 

“Va fi o adunare generală a acţionarilor în 28 iunie, iar în iulie, o întâlnire cu patronatul. O variantă ar fi ca furnizorul de gaze să preia o parte dintre acţiuni. Mai există şi discuţii despre găsirea unei soluţii de a plăti în avans consumul de gaz pe 90 de zile. Sunt afectate pe orizontală o mulţime de firme. Salina nu mai are cui să furnizeze materia primă, transportatorii stau. Sunt 400 de oameni fără locuri de muncă. De la începutul anului bugetul local a pierdut şi el 450.000 de lei. în cazul în care nu se găsesc soluţii pentru repornirea combinatului, oraşul pur şi simplu poate fi considerat mort”, a declarat primarul din Ocna Mureş, Iosif Drăguţ.

 

Nicio altă companie nu a mai anunţat concedieri colective de amploare în Transilvania. Motivul este că legislaţia pentru concedierile colective ar fi prea rigidă, iar societăţile preferă concedierile individuale, care, pe lângă faptul că se realizează mai simplu, sunt şi secrete, spun specialiştii în resurse umane. Pe 1 aprilie, IAR Ghimbav a început disponibilizările colective.

 

 Acţionarii au decis ca, în primă etapă, să fie concediaţi 220 de angajaţi, iar, dacă hala de montaj va fi cedată Eurocopter România, va urma al doilea val de concedieri. Printre companiile mari din România care au anunţat concedieri în perioada următoare se mai află Romtelecom (600 de angajaţi), JTI România (128) sau Lukoil (70).

 

Şomajul la Cluj în luna mai

 

Total şomeri: 21.366

Indemnizaţi: 14.048

Neindemnizaţi: 7.318

Din sectorul privat: 20.666

Rata şomajului: 6,2%

 

Sursa: ANOFM

Comenteaza