Berărie în loc de fabrica Ursus

Berărie în loc de fabrica Ursus
Localul care va funcţiona în locul vechii unităţii de producţie va comercializa bere nefiltrată şi nepasteurizată, a anunţat Grant McKenzie, vicepreşedintele de marketing al companiei.
Fosta fabrică Ursus va fi transformată în primăvară într-o berărie cu 200 de locuri, unde se va putea consuma bere nepasteurizată şi nefiltrată, care va mai fi comercializată doar în 15 localuri din oraş. În planurile companiei Ursus Breweries se află şi redeschiderea fostei berării din Piaţa Unirii.

“Vrem să transformăm locaţia, să producem o bere fină, de excepţie, o bere unică, de care clujenii să fie mândri şi care să fie comercializată numai aici, în Cluj-Napoca. Am trimis oameni din cadrul companiei, din management, la producătorii de excepţie din Cehia, Germania, Olanda pentru a vedea procesul de producţie de acolo şi pentru a veni cu reţete”, a menţionat Grant McKenzie, vicepreşedinte de marketing al Ursus Breweries. Când a anunţat închiderea fabricii, conducerea companiei a informat că vrea să păstreze o mică facilitate de producţie, unde să activeze o parte dintre foştii angajaţi.

“Scopul este de a produce o bere nepasteurizată sau nefiltrată, precum şi ediţii limitate de sortimente pentru evenimente speciale, care să fie comercializată în cel mult trei zile, deoarece nu rezistă mult. Vrem să creăm o bere inaccesibilă în altă parte a României”, a adăugat acesta. “Nu plecăm, ne transformăm. Vom ridica o nouă clădire de producţie în incinta fabricii, iar vechiul corp va fi transformat în berărie şi restaurant. Va fi un local cu cel puţin 200 de locuri, cu terase. Vom mai distribui această bere în 10-15 localuri din Cluj, cu care colaborăm foarte bine”, a precizat McKenzie.

“Am avut două motive principale când am luat această decizie. În primul rând, este vorba despre tradiţia Clujului în producţia de bere, iar în al doilea rând, faptul că oraşul acesta este renumit pentru calitatea produselor. La fel cum Pilsen este în Cehia am vrea să facem Ursus aici, să devină un punct de atracţie pentru cei care ajung în oraş”, subliniază oficialul Ursus Breweries.
El a adăugat că valoarea investiţiei va fi foarte mare, fără să dea cifre, iar majoritatea salariaţilor vor proveni dintre foştii angajaţi. Lucrările vor demara în februarie şi se vor încheia în mai, primele teste urmând să fie făcute în aprilie. Compania a informat că va redeschide şi fosta berărie din Piaţa Unirii. În noiembrie Ursus Breweries a anunţat închiderea fabricii de la Cluj şi concedierea a 150 de angajaţi. Gary Whitlie, preşedintele Ursus Breweries, a motivat decizia prin scăderea pieţei berii din România cu 25% în ultimele 18 luni şi a vânzărilor proprii cu 11%.

“După întâlnirile pe care le-am avut, cei de la Ursus şi-au retras nota iniţială privind disponibilizarea a 45 de persoane din 300 şi au revenit cu o înştiinţare pentru numai 23, ceea ce nu reprezintă disponibilizare colectivă. Probabil şi-au refăcut planurile şi au ajuns la concluzia că au nevoie de aceşti angajaţi. După reprofilarea fabricii vor mai fi disponibilizări, dar aceasta pentru a-şi adapta structura de personal la noul profil”, a declarat Daniel Don, director al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Ursus Breweries face parte din grupul internaţional SABMiller, cu sediul la Londra. Compania deţine fabrici la Buzău, Timişoara, Braşov, cu 1.700 de angajaţi. În 2009 Ursus Breweries a avut o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei şi un profit net de 20,7 milioane, faţă de 146 de milioane în 2008.

Coaliţie anti-Ursus la Cluj

Decizia de închidere a fabricii domină în percepţia clujenilor. “Ar fi un lucru frumos, dar nu ştiu câţi clienţi vor avea. Mă îndoiesc de reuşită”, crede Ovidiu. “Sincer, deşi nu îmi plăcea berea Ursus în mod special, mă încăpăţânam să o cumpăr pentru că fabrica dădea de lucru clujenilor şi consideram că aşa ajut şi eu economia locală. Dacă păstrau şi fabrica şi făceau şi o berărie era minunat, aşa e doar praf în ochii clujenilor”, susţine alt clujean. “Să bea Ursus ăia de la SABMiller. Am gustat de curiozitate din Ursus făcut la Buzău, dar e jalnic. No more Ursus for me!”, a spus un alt consumator de bere.


Comenteaza