Berea merge prost în România din cauza războiului și a pandemiei

Berea merge prost în România din cauza războiului și a pandemiei

Piaţa berii din România a înregistrat o scădere de 10% în primele patru luni din 2022 în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului anterior. Berarii spun că afacerile au fost afectate de pandemie, de inflaţie şi de războiul din Ucraina.

Piaţa locală de bere a fost în scădere în primele luni ale anului.

„În România, ca şi în celelalte ţări europene, contextul economic este unul foarte dificil, fiind încă marcat de efecteler crizei sanitare generate de Covid-19, de războiul din Ucraina, dar şi de creşterea accelerată a inflaţiei, a preţurilor materiilor prime, energiei, gazelor şi combustibilului”, a explicat Julia Leferman, directorul general al Asociaţiei Berarii României.

Raportul Europe Economics despre impactul COVID asupra industriei berii arată că, deşi în 2021 au existat perioade de redresare, sectorul berii a înregistrat doar creşteri moderate ale vânzărilor, deoarece sectorul ospitalităţii nu a reuşit să revină la nivelurile de dinainte de pandemie. Condiţiile stricte în care sectorul Horeca a fost redeschis, restricţiile de călătorie, precum şi regulile în continuă schimbare, au contribuit la reducerea veniturilor pentru sectorul ospitalităţii şi, implicit, al berii, precizează reprezentanţii asociaţiei.

Cifrele din 2021 mai arată că berea are un potenţial puternic de a impulsiona redresarea Europei, prin adoptarea unor măsuri fiscale potrivite de către autorităţi. Creşterea moderată a pieţei de bere la nivel european poate contribui la recuperarea a mai mult de jumătate din locurile de muncă pierdute şi alte 4 miliarde euro taxe care urmează să fie plătite, precizează specialiştii.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

Comenteaza
loading...