Bilanțul controalelor ANSVSA pentru 1 Mai. Amenzi de peste 1,3 milioane de lei în doar trei zile

Bilanțul controalelor ANSVSA pentru 1 Mai. Amenzi de peste 1,3 milioane de lei în doar trei zile

Inspectorii ANSVSA au verificat, în perioada 29 aprilie - 1 mai, aproape 2.000 de unități de alimentație publică, pensiuni, magazine sau firme de catering.

ANSVSA a raportat bilanțul controalelor tematice, efectuate la nivel național, pentru ziua de 1 Mai.

Conform Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în cadrul acțiunii au fost verificate 1.944 de obiective autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Inspectorii sanitari veterinari au dat în cele trei zile de controale 229 de amenzi, în valoare totală de 1.356.200 de lei.

Detaliat, în perioada 29 aprilie – 1 mai, au fost verificate 1.055 de unități de alimentație publică, 143 de pensiuni turistice, 24 de unități de tip catering, 63 de unități de cofetărie/patiserie, 62 de laboratoare de cofetărie, 91 de unități tip supermarket/hipermarket, 265 de magazine alimentare și 241 de alte tipuri de unități.

Trei unități au primit ordonanță de suspendare a activității până la remedierea deficiențelor - un fast-food (pentru neîntreținerea a igienică a spațiilor și a ustensilelor de lucru) și două restaurante (pentru depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare și nerespectarea condițiilor de igienă).

De asemenea, a fost confiscată și denaturată o cantitate de 486 kg de produse alimentare (carne și produse din carne, pește și produse din pește, produse lactate și produse de patiserie și cofetărie), produse care prezentau un potențial risc pentru sănătatea consumatorilor.

Cele mai frecvente neconformități constatate au fost cele privind respectarea normelor și cerințelor de igienă, urmate de cele privind etichetarea și a cerințelor de temperatură pentru depozitarea și comercializarea produselor alimentare.

La acţiunea coordonată de conducerea ANSVSA au participat inspectori din cadrul ANSVSA și din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene.

Comenteaza