Billa se instalează la Central

Billa se instalează la Central
Reprezentanţii complexului comercial de pe Bd. Regele Ferdinand au semnat contractul cu germanii de la Rewe pentru un supermarket la parter, a anunţat conducerea societăţii.

Mişcări pe piaţa comercială a Clujului: lanţul Lidl, care şi-a pus însemnele pe cele două magazine foste Plus, îşi pregăteşte extinderea în municipiu cu alte două unităţi, reţeaua Mic.ro a omului de afaceri Dinu Patriciu se extinde în cartiere, iar Billa va ocupa un spaţiu la parterul complexului Central.

Unitatea Billa se va instala pe o suprafaţă de 800 mp la parter, în corpul nou al centrului comercial Central, realizat după extinderea complexului. Supermarketul va funcţiona autonom: cu intrare separată şi program independent faţă de Central. "Am semnat contractul. Este vorba de un nou concept al celor de la Billa; s-a schimbat puţin structura şi oferta, va fi un spaţiu de 800 mp (suprafaţă mai mică decât dimensiunile standard ale primelor magazine Billa - n. red.)", a menţionat Marius Maier, director general al complexului Central.

Conform intenţiilor anunţate, noua unitate Billa ar trebui să devină funcţională înainte de finalul anului. "Cred că venirea celor de la Billa va influenţa în sens pozitiv activitatea centrului. Un astfel de magazin este o ancoră care generează trafic. Aveam nevoie şi noi de ei, şi ei de noi. În centru nu există o astfel de ofertă", a completat Maier. Billa are deocamdată o singură unitate în Cluj-Napoca, în cartierul Mănăştur. În martie grupul Rewe a deschis prima unitate Penny Market pe o parte a suprafeţei supermarketului Billa din Mănăştur, ambele divizii fiind deţinute de acelaşi grup.

Lanţul german intenţionează să se extindă în Cluj-Napoca de câţiva ani. Reprezentanţii companiei intraseră în cursa pentru licitaţia terenului fostei platforme Napolact de pe Bulevardul 21 Decembrie, adjudecată în 2006 de fondul de investiţii Morava. Billa avea şi un spaţiu rezervat în cadrul centrului comercial plănuit în complexul mixt Atrium Center Cluj (mall, hotel, birouri), de pe aceeaşi arteră clujeană, proiect care însă nu s-a mai concretizat. Grupul Rewe, unul dintre cei mai importanţi jucători europeni în comerţul alimentar, este reprezentat în peste 14 ţări europene, are o cifră de afaceri anuală de peste 44 de miliarde de euro şi 270.000 de angajaţi. Grupul german este prezent în România prin lanţurile de magazine Billa, Selgros, Penny Market XXL şi Penny Market.

Unul dintre cei mai activi jucători din retail în acest an este lanţul german Lidl. Operatorul magazinelor respective intenţionează să se extindă la Cluj, iar una dintre următoarele unităţi ar putea fi realizată lângă centrul expoziţional din cartierul Mărăşti, în zona proiectului multifuncţional promovat de compania Nervia. Procesul de avizare pentru noul proiect Lidl a fost demarat, dar proprietarii terenului nu au reuşit deocamdată să obţină avizele necesare. Lanţul urmează să se extindă la Cluj cu o nouă unitate pe Calea Baciului, pe platforma societăţii Ruttrans.

Cu toate că pentru achiziţia terenului negocierile au fost demarate pentru o unitate Plus, înainte de preluarea de către Lidl, tranzacţia nu a fost încă încheiată. "Cei de la Lidl vor face magazinul de pe Calea Baciului; şi-au reconfirmat planurile, dar nu au dat termene pentru construcţie", a menţionat Mircea Ilea, asociat în cadrul Ruttrans. Grupul german mai deţine câte o unitate în cartierele Zorilor şi Bună Ziua, dat fiind faptul că Lidl a preluat anul trecut reţeaua de magazine Plus, care avea şi cele două unităţi în Cluj-Napoca. De asemenea, francezii de la Carrefour au dechis un supermarket în complexul Leul din Piaţa Mihai Viteazul, după ce au mai dat în funcţiune un magazin în cartierul Mănăştur, la parterul complexului Winmarkt Big, şi un altul în parkingul Mărăşti.

Extindere Mic.ro în cartiere

Reţeaua comercială controlată de omul de afaceri Dinu Patriciu, Mic.ro, se extinde în Cluj-Napoca. În iunie municipalitatea a eliberat patru certificate de urbanism solicitate pentru informarea privind reamenajări de spaţii pentru societatea Mic Ro Retail: pe străzile A. Vlaicu, N. Titulescu, Fabricii şi Aleea Gârbău.

 

 

Comenteaza