Birouri verzi în centrul Clujului

Birouri verzi în centrul Clujului
Proiectul de birouri care se ridică pe fosta platformă industrială a Tricotaje Someşul a obţinut certificarea ecologică. Este al doilea ansamblu de birouri de acest gen în oraş.

Dezvoltatorii de clădiri de birouri în Cluj-Napoca sunt printre cei mai activi promotori ai soluţiilor ecologice în ridicarea imobilelor, pe o piaţă unde în acest an a început competiţia pentru găsirea de chiriaşi, cu trei mari proiecte de centre de afaceri în şantier.

The Office, complexul de birouri dezvoltat pe Bd. 21 Decembrie de fondul sud-african de investiţii, NEPI, în parteneriat cu omul de afaceri timişorean Ovidiu Şandor, a obţinut certificarea Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM) Excellent pentru faza de proiect, cea finală urmând să fie acordată după darea în folosinţă a clădirii. BREEAM a fost lansată în 1990 în Marea Britanie şi este una dintre certificările recunoscute la nivel global în ceea ce priveşte clădirile verzi. „Conceptul nostru pune un accent deosebit pe optimizarea consumului energetic şi implementarea unor măsuri de economisire inteligentă, ceea ce se va traduce printr-un avantaj pragmatic pentru companiile chiriaşe, anume costuri de întreţinere scăzute şi economii anuale semnificative", a explicat Lori Collin, Office Leasing Manager al NEPI.

Alături de aspectele care ţin de eficienţa energetică, elemente importante pentru primirea certificării sunt accesul la mijloacele de transport în comun, spaţiile protejate pentru parcarea de biciclete sau lumina naturală în birouri. Complexul cu o suprafaţă închiriabilă de 54.000 mp se află în şantier pe fostul amplasament al fabricii Tricotaje Someşul. Prima etapă, cu o suprafaţă închiriabilă de 19.000 mp, va fi livrată în prima jumătate a anului viitor, iar finalizarea întregului proiect este estimată pentru 2016. The Office va include o zonă de servicii şi comercială, cu spaţii pentru farmacie, bănci sau grădiniţă. Dezvoltatorii nu au anunţat încă niciun chiriaş, dar susţin că poartă discuţii avansate cu o serie de potenţiali ocupanţi ai spaţiilor. Interesul manifestat pentru The Office vine atât din partea companiilor multinaţionale, cu precădere din tehnologia informaţiei sau a firmelor de soluţii industriale deja prezente în Cluj, cât şi din sfera operatorilor de servicii.

Judeţul are deocamdată doar două clădiri cu certificare oficială în unul dintre sistemele internaţionale: fosta unitate de producţie Nokia (acum De'Longhi), din parcul industrial Tetarom III din comuna Jucu şi imobilul de birouri Amera Tower, de pe Calea Baciului. Imobilul cu spaţii de închiriat în zona periferică a municipiului a obţinut vara trecută certificarea LEED Gold, devenind astfel prima construcţie ecologică din Cluj-Napoca recunoscută oficial. Un alt mare proiect de birouri în lucru în Cluj, Liberty Technology Park, centru de servicii proiectat pe fosta platformă a fabricii Libertatea şi care va folosi parţial vechile clădiri, a iniţiat demersuri pentru certificarea BREEAM. Există şi clădiri operaţionale pentru care proprietarii au demarat proceduri de certificare, cum ar fi imobilul de birouri Maestro Business Center.

După ce au preluat fosta unitate ecologică de producţie a Nokia de la Jucu, italienii de la De'Longhi au început construirea unei noi fabrici verzi, cu termen de predare la final de an. Grupul financiar Banca Transilvania, care a finalizat în prima jumătate a anului centrul de date şi birouri din Tetarom I, a început procedurile de obţinere a certificatului internaţional acordat clădirilor verzi Green Building LEED Certification (SUA). Grupul american Emerson a început procedurile pentru obţinerea certificatelor oficiale de clădiri verzi pentru imobilele de birouri şi producţie din Tetarom II, atât pentru cele deja operaţionale, cât şi pentru noua investiţie acum în derulare. Clujul este primul oraş care a introdus o reducere de 50% a impozitului în cazul clădirilor verzi.

 

Etichete
Comenteaza