Bloculeţe în "centrul financiar" al Clujului

Bloculeţe în
Dezvoltatorul hotelului Beyfin lucrează la proiectul unui bloc de şapte etaje pentru un teren din spatele Pieţei Mihai Viteazul. În zonă se mai conturează câteva şantiere.

Zona Flacăra/Abator din apropierea Pieţei Mihai Viteazul, invadată de proiecte de turnuri în anii de avânt imobiliar (rămase la stadiu de machete), va fi populată în această perioadă cu blocuri de locuinţe şi birouri.

Investitorii care au ridicat hotelul Beyfin din Piaţa Avram Iancu se pregătesc să demareze un proiect aflat în planuri de mai mulţi ani, pentru un teren de pe str. Someşului. Proprietarii terenului de 1.200 mp de la nr. 18-20 au obţinut în noiembrie certificatul de urbanism, de informare, pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) şi al celui de Detaliu (PUD) şi pentru pregătirea documentaţiei pentru autorizaţia de construire necesară ridicării unei clădiri cu funcţiuni mixte, de birouri şi locuinţe.

„Am început să lucrăm la documentaţia pentru PUZ şi PUD, ar urma ca proiectul să intre în şedinţă de Consiliu Local, iar, dacă se aprobă, am vrea să ne apucăm de lucru până în aprilie. Ideea este să facem apartamente de 53 mp, care să se încadreze într-un buget de 60.000 de euro şi să poată fi cumpărate prin programul Prima Casă. Proiectul nu e unul de foarte mari dimensiuni, facem lucrări mici şi medii, aceasta este o abordare mai sigură în actualele condiţii de piaţă. Iar zona unde se va realiza proiectul este una bună, centrală, aşa că nu credem că vor fi probleme în a găsi cumpărători", consideră Augustin Abrudan, directorul Beyfin România.

Conform proiectului, clădirea ar urma să aibă două niveluri de subsol, parter, mezanin (birouri) şi şapte etaje unde ar urma să fie amenajate 50 de apartamente. Nu departe de terenul Beyfin, asociaţii din compania Florisal au demarat lucrările pentru un ansamblu cu funcţiuni mixte, după ce anul trecut au mai ridicat un proiect în zona Dorobanţilor. Chiar dacă iniţial beneficiarul a avut probleme cu echipa care elaborează noul Plan Urbanistic General al oraşului, dar şi cu vecinii nemulţumiţi de dimensiunea noului proiect, Florisal a obţinut autorizaţia de construire şi a dat drumul lucrărilor la intersecţia str. Constanţa şi Ploieşti. Ansamblul va fi unul format din două zone cu funcţiuni diferite şi trei corpuri de clădire. Potrivit proiectului, la intersecţie este amplasată clădirea de birouri, de şase etaje plus unul retras, încadrată de două corpuri rezidenţiale (86 de apartamente), cu patru etaje şi încă două retrase (unul pe str. Constanţa, unul pe str. Poieşti).

Pe str. Croitorilor, din toamnă, dezvoltatorii Coratim au început lucrul la un imobil de locuinţe cu 15 apartamente şi spaţiu comercial la parter. Acesta ar urma să fie finalizat în această primăvară, dar potrivit proprietarilor o parte dintre locuinţe au fost deja vândute. Preţurile pentru apartamente au fost stabilite la 1.150-1.250 euro/mp, în funcţie de modalitatea de plată, cu taxa pe valoarea adăugată inclusă şi predarea locuinţelor la stadiu semifinisat.

În zonă se mai află în pregătire un alt proiect de birouri şi locuinţe, pe terenul fabricii Napochim de pe Someşului. Conducerea anunţa intenţia de relocare a producţiei încă din 2012, când societatea a trecut printr-un proces de restructurare, care a presupus inclusiv concedierea a 66 dintre cei 102 salariaţi. În contextul eficientizării activităţii şi reducerii costurilor de producţie, relocarea activităţii în zona industrială lasă disponibil un teren de 7.000 mp în zona centrală. Anul trecut a avut loc şi o competiţie de proiecte, iar cel desemnat câştigător propune un ansamblu de birouri şi locuinţe de 22.500 mp, cu un regim de înălţime care creşte în trepte până la şapte etaje.

Proiect intrat la apă

În 2007-2008 o serie de proiecte de turnuri se conturau în zona Flacăra-Abator. La intersecţia str. Ploieşti şi Constanţa, dezvoltatorul ImoInvest avea în proiect un imobil de 15 etaje care să conţină preponderent birouri. În locul fostei fabrici Flacăra, nemţii de la LBBW aveau în plan cinci clădiri cu până la 22 de etaje, cu locuinţe, spaţii hoteliere, comerciale, birouri. Proiectul Riverfront, din Piaţa Abator, includea în planşe un centru comercial, birouri şi locuinţe, cu maximum 20 de etaje. Avândul imobiliar a fost temperat însă de izbucnirea crizei economice, iar turnurile nu s-au materializat în teren.

Comenteaza