BNR aşteptată să ieftinească creditarea în lei. De ce nu poate fi dobânda la creditele în lei 5% pe an?

BNR aşteptată să ieftinească creditarea în lei. De ce nu poate fi dobânda la creditele în lei 5% pe an?
Continuarea trendului de scădere a inflaţiei în august este o veste foarte bună, iar Banca Naţională este aşteptată să reducă cât mai repede dobânda-cheie, rămasă neschimbată de mai bine de un an de zile, pentru a impulsiona creditarea în lei.

Preţurile de consum au scăzut în august pentru a treia lună consecutiv, în condiţiile ieftinirii alimentelor, astfel că rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,25%, la jumătate faţă de nivelul din primăvară.

După majorarea TVA din vara anului trecut, de la 19% la 24%, care a lovit economia în plin, inflaţia a crescut puternic menţinându-se pe palierul lui 7% în fiecare lună. În mai 2011 inflaţia a atins un vârf de peste 8,4%, iar din iunie trendul inflaţiei s-a inversat, amploarea scăderilor din ultimele două luni luând prin surprindere piaţa şi analiştii.

În aceste condiţii, la nivelul pieţei s-a conturat în ultima perioadă o aşteptare de scădere a dobânzii, astfel încât BNR să încurajeze creditarea în moneda naţională şI, implicit, să ajute economia care îşi revine foarte lent, atât timp cât inflaţia nu mai constituie o ameninţare atât de mare ca până acum.

"Inflaţia arată mult mai bine. Nu mai este un scenariu incredibil ca BNR să atingă ţinta de inflaţie în acest an. Deja este foarte aproape. Pe de altă parte, economia, mai ales cererea externă, încetineşte. Creşterea economică va fi sub potenţial doi ani la rând, în 2011 şI 2012, ceea ce ar justifica o relaxare a politicii monetare. BNR ar putea să încerce să relaxeze politica monetară, în niciun caz să o întărească. Este posibil ca banca centrală să încerce să relaxeze creditarea în lei prin măsuri de politică monetară : reducerea rezervelor minime obligatorii şi/sau diminuarea dobânzii-cheie", a comentat Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

 

Comenteaza