BNR: Inflația ridicată și dobânzile mari vor cumpăta consumul românilor anul acesta

BNR: Inflația ridicată și dobânzile mari vor cumpăta consumul românilor anul acesta

BNR avertizează că inflaţia încă ridicată şi dobânzile mari vor determina decelerarea puternică a consumului românilor în anul 2023.
 

Din cauza creşterii dobânzilor în 2022, creditarea a încetinit. BNR a observat că „majorarea anuală a creditului acordat sectorului privat a decelerat“ şi în luna decembrie 2022. După ce s-a temperat doar uşor în anul 2022, „creşterea economică este aşteptată să decelereze semnificativ în 2023”, potrivit Ziarului Financiar.

Inflaţia încă ridicată şi ratele mărite ale dobânzilor la creditele şi depozitele populaţiei, precum şi evoluţiile de pe piaţa muncii şi incertitudinea indusă de prelungirea războiului din Ucraina, care va afecta încrederea consumatorilor, vor determina decelerarea putenică a creşterii consumului privat în anul 2023, avertizează boardul BNR.

„Principalul determinant al avansului PIB va rămâne probabil consumul privat, dar în condiţiile decelerării puternice a creşterii acestuia în 2023, îndeosebi pe fondul inflaţiei încă ridicate şi al ratelor mărite ale dobânzilor la creditele şi depozitele populaţiei, precum şi în contextul evoluţiilor de pe piaţa muncii şi al incertitudinii induse de prelungirea războiului din Ucraina, de natură să afecteze încrederea consumatorilor“, susţine BNR în minuta aferentă şedinţei de politică monetară din 9 februarie.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza