Boc îi vrea pe chinezi parteneri la centrala Tarnița și la “TGV”-ul Cluj – Budapesta

Boc îi vrea pe chinezi parteneri la centrala Tarnița și la “TGV”-ul Cluj – Budapesta
| Foto: Primăria Cluj-Napoca

Primarul Clujului, Emil Boc, le-a propus investitorilor chinezi să se implice în două mari proiecte de infrastructură: hidrocentrala Tarnița – Lăpuștești și trenul de mare viteză București – Cluj - Budapesta. De-a lungul vremii, chinezii au mai anunțat că sunt interesați de Tarnița, dar aceste intenții nu s-au concretizat.

“Am avut plăcerea de a primi vizita Excelenței Sale, d-nul. Feihong Xu, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România. În cadrul întrevederii de la Primăria Cluj-Napoca am discutat despre potențiale proiecte de cooperare, Clujul dovedindu-se a fi un centru de interes pentru investitori internaționali din domenii de activitate diverse, de la IT&C și noile tehnologii, până la proiecte de infrastructură sau proiecte culturale.

Am discutat despre viziunea cu privire la creșterea sustenabilă a Clujului, dar și despre proiecte de interes regional sau național. De asemenea, am prezentat strategia de dezvoltare a municipiului, accentuând avantajele noastre competitive, precum forța de muncă bine pregătită, faptul că suntem un oraș magnet pentru talente din întreaga regiune - prin forța universităților și nu numai; puterea de inovare a Clujului - direcția de Digital Innovation Hub pe care ne-am încadrat".

Invitați să intre în Cluj Innovation City

"Pe lângă teme precum colaborarea culturală pe care o avem prin Universitatea Babeş-Bolyai - Confucius Institute at UBB, am discutat despre susținerea unor proiecte cu impact puternic pentru Cluj, cum sunt investiția de la Tarnița în domeniul energiei sau proiectul româno-maghiar de realizare a unei linii de cale ferată pentru un tren de mare viteză Budapesta - Cluj, partea chineză fiind interesată de participarea la un asemenea proiect interguvernamental.

Am extins invitația de a participa la proiectul Cluj Innovation City, proiect ce acoperă ariile de inovare, IT, cercetare și dezvoltare, precum și în parcurile industriale coordonate de Consiliul Județean (CJ) Cluj. La întâlnire a participat și dl. Marius Mînzat, vicepreședintele CJ Cluj”, a precizat primarul Emil Boc.

Șase investitori din China, anunțați pentru Tarnița

Proiectul energetic de 1,2 miliarde de euro de la Cluj, derulat prin societatea de stat Hidro Tarnița Bucureşti, a avut ca potenţiali investitori anunțați de-a lungul timpului mai multe companii din China (Gezhouba Group, Wu Lingpower, Huadian Engineering, Guizhou Wujiang Hydropower, Huaneng Lancang River Hydropower, Hydrolancang International Energy). Centrala era prevăzută cu patru grupuri reversibile, turbină-pompă, cu o putere instalată de 4 x 250 MW, lucrările fiind estimate la 5-7 ani. Capacitatea lacului superior a fost proiectată la 10 milioane mc. Investiţia necesară pentru racordarea acesteia la sistemul energetic naţional includea liniile spre Gădălin și Mintia, cu celule noi în aceste staţii, dar şi o staţie de evacuare a puterii de la centrală, asigurată de Transelectrica.  

Comenteaza