Video Boc: “Vrem să luăm Bucureștiului proiectul metroului de Cluj”

Boc: “Vrem să luăm Bucureștiului proiectul metroului de Cluj”
Edilul Emil Boc a prezentat felul în care Clujul a gestionat cazurile de coronavirus
Boc: “Vrem să luăm Bucureștiului proiectul metroului de Cluj”
Boc: “Vrem să luăm Bucureștiului proiectul metroului de Cluj”

Primarul Emil Boc le-a transmis oamenilor de afaceri locali că a propus premierului Ludovic Orban și ministrului transporturilor, Lucian Bode, ca proiectul metroului să fie gestionat de aici, nu de la nivel național. Edilul le-a promis, în cadrul unei videoconferințe despre starea economiei clujene, că îi va ajuta cu facilități la plata impozitului pentru clădirile nerezidențiale.  

Mehdi Rabhi (restaurante): Am un restaurant în centru și mă interesează dacă există vreun program pentru aceste localuri închise. Am avut înainte șapte angajați, acum sunt doar doi, nu mi-am permis să plătesc tot, iar de acum nu va mai exista ajutor de la stat. Clujul depinde foarte mult de studenți, nu se ține nici Untold, iar până în septembrie se va aduna o sumă foarte mare pentru a mai suporta chiriile și cheltuielile.

Emil Boc: “Sunt trei modalități de sprijin, dar vom ști exact după 1 iulie ce se va întâmpla. Vom promova un proiect pentru scutirea de la plată pentru clădirile nerezidențiale. Cât despre scutirea de chirie, cei care au contract cu primăria pot beneficia de această facilitate, dvs mai puțin, fiind vorba despre un proprietar privat. În schimb vă încadrați la scutirea de penalități la bugetul local dacă vă plătiți principalul. Mai este un proiect la nivel național prin cei care angajează șomerii primesc câte 2.100 de lei, facilitate oferită pentru persoană nou angajată”.

Sorin Guttman (retail): “Este bună această posibilitate de reducere a impozitului, deoarece mall-urile au fost cele mai afectate de măsurile de evitare a virusului. Avem mulți operatori afectați, dar și mall-ul în sine. Am făcut solicitare către autoritățile locale pentru a lua în calcul reducerea impozitului, care ar ajuta operatorii, pe cei locali și mai mult. Afacerile locale sunt mai afectate deoarece au planuri pe termene mai scurt, iar resursele lor financiare sunt limitate. Pe termen lung susținerea mediului de afaceri este benefică pentru noi, toți.

Emil Boc: “Vă asigur de susținerea mediului de afaceri de către primărie, vom vedea forma exactă după 1 iulie, hotărârea de consiliu local trebuie emisă până la 14 august. Până atunci vom face o evaluare a impactului bugetar și a susținerii pe care o poate acorda primăria”.

Mirel Alexa (evenimente): “În mod normal, acum era perioada în care trebuia să facem închiderea Sports Festival și să facem plăți către agenții, furnizori, scenotehnică. Impactul este major, deoarece acești bani pe care noi îi obțineam mergeau către comunitate, către plata taxelor. Să încercăm să trecem peste această teamă și să să ne revenim. Unii din partenerii noștri au fost de acord că vor muta business-urile pe anul viitor, dar între timp trebuie să găsim alternative pentru evenimentele pe care le făceam în arealul Clujului, să începem să mișcăm bugete ale partenerilor, să avem acordul primăriei pentru a închide niște străzi, urmând ca apoi să revenim la normal. Reducerea taxelor și impozitelor va fi doar pe perioadă limitată, important este să mișcăm business-ul, să fim proactivi. Mediul de business trebuie să investească în combinația sport – sănătate, să facem mai multă mișcare, să fim mai sănătoși, atunci mergem mai puțin în concediu medical sau la medic”.

Emil Boc: “Aveți în primărie un suport pentru aceste demersuri pentru că dau calitate vieții la Cluj”.

Bianca Muntean (IT): “Industria informatică nu a fost atât de lovită ca restaurantele, serviciile de înfrumusețare sau de evenimente. Au fost efectate afacerile IT mai mici, dar și cele dependente de industrii din Vestul Europei. În general s-a înregistrat o diminuare a contractelor cu 10-15%. Dacă primăria va acorda scutiri de impozite spațiile nerezidențiale, aceasta trebuie să se vadă și în sumele pe care chiriașii le plătesc proprietarilor. Clădirile au rămas goale în această perioadă, însă negocieri pentru diminuarea chiriei nu au avut loc. Criza a afectat educația, administrația publică. La Cluj avem o resursă de digitalizare, iar Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest va prelua administrarea Programului Operațional Regional, care are o axă dedicată digitalizării și orașelor inteligente. Este momentul să ne punem cu toții la masă, administrație publică și întreprinderi mici și mijlocii. Avem deja un câștigător de proiect european, o soluție utilă de centralizare a nevoilor din spitale cu oferta furnizorilor. Din iulie se discută de o reîntoarcere a angajaților și în companiile mari, însă pe bază de voluntariat. Va fi foarte greu ca mediul de afaceri să se sacrifice din nou, de aceea e bine să fim pregătiți și să avem mai multe scenarii.

Boc: “Descentralizarea este un pas, dar nu și o garanție a succesului, dacă nu este dublată de o strategie bună. Eu, unul, voi fi un factor de coagulare. M-am întâlnit cu premierul Ludovic Orban, cu ministrul Lucian Bode, și am propus ca și metroul de la Cluj să fie prins în programul de descentralizare, nu numai cel din București”.  

Bogdan Andrei Moldovan (cercetare): “Din analizele noastre, la impozitul pe clădiri și pe terenuri încasările sunt la jumătate față de anul trecut, să vedem în ce fel bonificația acordată se poate prelungi și după termenul stabilit inițial. Noi avem în vedere și o cercetare care să identifice amploarea crizei la nivel local și ce propuneri de măsuri se pot lua”.

Ovidiu Florian (hoteluri): “Industria noastră este direct dependentă de mobilitatea oamenilor care în prezent este destul de redusă. Primăria va trebui să aibă în vedere și reducerea taxei hoteliere, pe o perioadă determinată, care deși este mică, de 1%, poate fi redusă fără probleme, iar acest lucru va avea un impact pozitiv asupra hotelurilor”.  

Florin Gliga (președinte comisia de buget- finanțe Consiliul Local): “Toată lumea înțelege și nevoia de consolidare pe varticală a economiei din Cluj, industriile cheie au nevoie de servicii suport, trebuie să venim cu soluții pentru întreaga comunitate. Diminuarea de venituri nu este doar prezumată, ci incidentă și pe următoarea jumătate de an. Zona de producție încă suferă pentru că piețele cărora se adresau aceste firme își revin mult mai greu, unele nu vor mai putea lucra pe stoc mult timp. Trendul de digitalizare trebuie să fie mult mai pregnant, și dinspre regiuni trebuie să se descentralizeze către diverse sectoare. Clusterele au un rol important aici, ca să fie un suport de integrare pentru IT în alte industrii”.

Proiectele mari ale Clujului, pe fonduri europene

“Pandemia nu s-a terminat, trebuie să apărăm ce am câștigat până acum, să ținem situația sub control. Marți aveam în spitalele din oraș 58 de persoane cu coronavirus, din care 43 din județul Cluj. Graficul evoluției ne spune că suntem pe o platformă stabilă, cu ușoară tendință de creștere. 238 aveam la vârf. Pericolul mare a trecut, dar nu a dispărut. Trebuie să păstrăm avantajul Clujului în domeniile sale competitive, dar să sprijinim toată economia în ansamblu. Înainte de a aduce marfă, medicamente din import trebuie să le ai acasă. Clujenii trebuie să susțină economia locală, să cumpere produse și servicii de aici. Sectorul public va veni cu investiții masive - pentru a absorbi șomajul din mediul privat - cu proiecte mari de infrastructură, desigur, și cu ajutorul guvernului. Clujul va fi un oraș deschis pentru soluții inovative care să fie aplicate apoi în alte părți. Avem și un mesaj clar din partea Uniunii Europene care va sprijini tot ce înseamnă dimensiune verde nepoluantă și digitală, însă nu doar IT. Deci vom avea sprijin european pentru metrou, tren metropolitan, autobuze verzi”.

Comenteaza