Bode speră să inaugureze încă 43 de km de autostradă anul acesta. "Aici intră și Sebeş-Turda, lotul 1"

Bode speră să inaugureze încă 43 de km de autostradă anul acesta. "Aici intră și Sebeş-Turda, lotul 1"

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a spus, marți, că, în ultimul an, au fost daţi în trafic 46 de km de autostradă și că "ne propunem să recepţionăm încă 43 de km de autostradă".

"Până la finalul anului, ne propunem să recepţionăm încă 43 de km de autostradă. Aici intră Sebeş-Turda, lotul 1, varianta ocolitoare Bacău, cei 17 km în regim de autostradă din cei 31 de km, Râşnov-Cristian. Sunt obiective pe care noi ne-am propus să le recepţionăm în acest an până la sfârşitul anului şi să le dăm în trafic. De asemenea, ne-am propus să dăm în trafic până la sfârşitul anului încă 173 de km de variante ocolitoare şi de drumuri naţionale modernizate", a afirmat ministrul Transporturilor, Lucian Bode, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului, din noiembrie 2019 până în octombrie 2020, au fost daţi în trafic 46 de km de autostradă.

"Din noiembrie 2019 până în octombrie 2020, au fost daţi în trafic 46 de km de autostradă, aici incluzând 'muzeul în aer liber Lugoj-Deva', cei 21 de km din lotul 3, preluaţi în 4 noiembrie în stadiul de muzeu în aer liber şi daţi în trafic în 24 decembrie (2019 - n. r.), cu restricţii de viteză şi de tonaj, evident după ce am realizat expertize la podul peste Mureş şi am realizat lucrările la tabliere şi la aparatele de reazem. Şi, bineînţeles, până la 45 - vorbesc de cei 25 de km din autostrada Transilvania daţi în trafic în luna septembrie a acestui an", a mai spus Lucian Bode.

După 6 ani de contract în care au tărăgănat nepermis de mult finalizarea proiectului, profitând la maximum de fiecare blocaj nesoluționat de statul român, pe Sebeș-Turda lotul 1, italienii de la Pizzarotti au început în ultima perioadă să lucreze într-un ritm mai susținut, spun cei de la Asociația Pro Infrastructură (API). Conform CNAIR, lucrările pe cei 17 km de autostradă sunt finalizate în proporție de peste 92%.

În ceea ce privește lotul 2, stadiul fizic se apropie de 80%, potrivit API. 

„Pe Sebeș-Turda lotul 2 grecii de la Aktor au turat motoarele în ultimele săptămâni, ajungând în ceasul al 12-lea, la 6 ani de la debutul contractului, la un ritm de lucru corespunzător pentru o asemenea lucrare. (...) Dacă se menține ritmul de lucru bun, iar CNAIR va face plățile rapid pentru lucrările efectuate, există toate șansele să circulăm pe cei 24 de km în a doua jumătate a anului viitor”, scriu reprezentanții API.

A10 va avea 70 km şi va traversa parţial judeţele Alba şi Cluj, fiind împărţită în patru loturi. Primul lot se întinde pe 17 km, de la intrarea pe autostradă în Sebeş, până la Pârâul Iovului, după Alba Iulia, iar lotul doi are 24 km şi se întinde de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud.

Loturile 3 şi 4 au fost deschise circulaţiei în 2018, iar 1 și 2 au început în 2014 și trebuiau finalizate în 2019. Când se va face joncțiunea cu A1, clujenii vor putea circula pe șosele de mare viteză până la Sibiu și Deva.

Comenteaza