BOMBĂ SOCIALĂ: 1.000 de oameni, în şomaj

BOMBĂ SOCIALĂ: 1.000 de oameni, în şomaj
Conducerea fabricii care produce pentru Ikea propune intrarea în şomaj tehnic a întregului personal şi sistarea activităţii până în octombrie din cauză că materia primă de la Romsilva vine la un preţ majorat.

Este vorba de grupul Sortilemn, care a anunţat că în martie va trimite în şomaj tehnic peste 900 de angajaţi ai fabricii din Gherla.

Deputatul Radu Zlati i-a trimis o scrisoare premierului Dacian Cioloș, în care cere statului să nu falimenteze producătorii români de mobilă. El atrage atenţia că administratorul pădurilor statului, Regia Naţională a Pădurilor (RNP Romsilva), a stabilit, prin decizia nr. 691/12.11.2015, ca prețurile de plecare pentru masa lemnoasă pe picior, în cadrul licitației pentru 2016, să fie unele care depășesc cu până la peste 300% prețurile stabilite prin decizia din 2010.
 
„Adevărat că între 2010 și 2015 prețurile pentru masa lemnoasă pe picior nu au fost actualizate anual de către Romsilva, așa cum stabilea cadrul legal. Dar tot atât de adevărat este și faptul că prețul niciunei materii prime, pe plan național sau internațional, nu a cunoscut în perioada 2010-2015 creșteri atât de spectaculoase cum este prețul la masă lemnoasă stabilit, cu totul discreționar, de către RNP.
 
În loc ca respectivele prețuri să aibă ca punct de plecare costuri precum cele cu regenerarea pădurii, cele legate de îngrijirea, igiena, paza și protecția pădurilor, sau cele legate de investiții sau întreținerea echipamentelor, ei bine, în loc să aibă la bază calcule economice, principiul care se pare că a fost aplicat a fost unul extrem de simplu: prețul de plecare al licitației a fost stabilit pornind de la nivelul prețului final rezultat în urma licitațiilor de anul trecut”.  El susţine că preţurile mari de plecare vor împinge la faliment producătorii români de mobilă, care în ultimii ani, au început să achiziționeze materie primă din import.

În consecinţă, deputatul solicită verificarea prețului de licitație, anularea ultimei decizii şi un preț de start apropiat de cel din 2014, actualizat cu indicii de inflație. Zlati susţine că sunt 150.000 de locuri de muncă afectate direct, plus 600.000 pe orizontală, furnizori și parteneri ai operatorilor economici care operează cu masă lemnoasă, dar şi 3 milioane de români care se încălzesc cu lemne, în condiţiile în care preţul acestora va creşte cu 70-300%.  La prima licitație de masă lemnoasă pentru 2016, operatorii economici nu s-au prezentat, în semn de protest pentru prețurile de pornire a licitației. 
 
Grupul Sortilemn a anunţat că în martie va trimite în şomaj tehnic peste 900 de angajaţi dacă Guvernul României nu intervine pentru anularea ordinului de reglementare a prețurilor la masa lemnoasă. Problemele vor afecta şi alţi întreprinzători locali cu care firmele din grup au relaţii de colaborare şi care ar putea trimite în şomaj tehnic 50 de persoane. 
 
Sortilemn, unul dintre cei mai importanţi furnizori locali ai grupului suedez IKEA, a avut în 2014 afaceri de 199 de milioane de lei şi un profit net de 3,6 milioane. Numărul angajaţilor se ridica la finalul anului respectiv, la 1.375. Din grupul Sortilemn, care activează în domeniul prelucrării superioare a lemnului în mobilier, mai fac parte Becker România şi CH Industrial Prod, 99% din producţie fiind destinată exportului în ţări precum Norvegia, Suedia, Germania, Canada.

Comenteaza