Bosch a încheiat 2021 cu vânzări de aproape 500 de mil. euro în România. Grupul a pus panouri fotovoltaice la fabrica din Jucu

Bosch a încheiat 2021 cu vânzări de aproape 500 de mil. euro în România. Grupul a pus panouri fotovoltaice la fabrica din Jucu

Grupul Bosch are la Cluj o fabrică și un centru de inginerie. Unitatea de producție de la Jucu a fost dotată cu panouri fotovoltaice, iar grupul are în plan o nouă clădire de birouri în zonă care va costa aproximativ 21 de milioane de euro și va fi gata în 2023.

Grupul Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii și servicii prezent la Cluj cu o fabrică și un centru de inginerie, a încheiat anul fiscal 2021 cu 2,4 miliarde de lei (494 milioane de euro) în vânzări consolidate în România, înregistrând astfel o creștere de aproximativ 10 procente față de anul trecut. Vânzările totale nete de 8,2 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro) din România, inclusiv vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companiile afiliate, au înregistrat o creștere anuală de 19 procente, potrivit raportului anual de pe site-ul companiei.

„În 2021, Grupul Bosch din România a obținut o performanță foarte bună, cu o creștere de două cifre în toate sectoarele de afaceri, în ciuda mediului dificil legat de pandemia de coronavirus, a blocajelor de aprovizionare pentru semiconductori și a costurilor mai mari ale materiilor prime”, a declarat Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch S.R.L. și reprezentant al Grupului Bosch în România.

Boldijar a vorbit și despre creșterea vânzărilor din 2021

 „Creşterea vânzărilor în 2021 s-a datorat în principal extinderii operaţiunilor şi investiţiilor noastre pe termen lung în producţie, în activităţi de cercetare-dezvoltare şi, de asemenea, în domeniul serviciilor, în urma unei strategii centrate pe tehnologie, sustenabilitate şi inovare. Acest rezultat al exerciţiului financiar 2021 a fost posibil datorită angajamentului extraordinar şi rezilienţei angajaţilor noştri”, a adăugat Boldijar. 

Bosch în România a avut un început bun în 2022, cu o ușoară creștere comparativ cu anul anterior. Pentru anul în curs, compania intenționează să își consolideze în continuare poziția strategică în țară, în special în domeniul activităților de cercetare și dezvoltare. Cu toate acestea, Bosch afișează o prognoză modestă în țară pentru anul 2022 din cauza incertitudinilor considerabile generate de pandemia de coronavirus la nivel mondial și de războiul din Ucraina. „Deși, din cauza situației actuale, ne așteptăm la un an provocator și în România, rămânem dedicați pieței locale și potențialului său pe termen lung”, a continuat Boldijar.

Numărul angajaţilor din cele cinci locaţii Bosch din România a fost de aproximativ 8.800 la 31 decembrie 2021, în creştere cu 7,7 procente faţă de anul precedent.

Clujul, locație de bază pentru Bosch

România este o locaţie importantă din punct de vedere strategic pentru Grupul Bosch, care a investit în ţară un total de aproximativ 410 milioane de lei (aproximativ 83 de milioane de euro) în 2021 – în principal a continuat dezvoltarea unităţilor sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi Blaj. În total, compania a investit aproximativ 700 de milioane de euro în România între 2005 şi 2021. Fabrica Bosch Automotive Electronics din Jucu, judeţul Cluj, a continuat să investească în extinderea capacităţii sale de producţie şi logistică şi în tehnologii noi şi echipamente de ultimă generaţie. Astfel, compania a inaugurat o a treia hală de producţie la Cluj în 2021. În această unitate de producţie, Bosch produce, din 2013, unităţi electronice de control care oferă siguranţă şi confort în timpul condusului, printre care unităţi de control electronic pentru airbag, pentru sisteme de camere multiple şi pentru asistenţa la condus. De la deschidere, fabrica Bosch din Cluj a livrat peste 300 de milioane de piese auto de înaltă calitate clienţilor internaţionali.

Bosch a introdus roboţi autonomi şi automatizaţi în fabrica din Cluj pentru livrarea de materii prime şi unelte către liniile de producţie, pentru a optimiza costurile şi timpul de livrare.

Panouri fotvoltaice la fabrica din Cluj

Pe lângă utilizarea soluţiilor de monitorizare a consumului de energie, achiziţionarea de energie electrică din surse regenerabile şi înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu tehnologie LED, unităţile de producţie din Blaj şi Cluj au început să îşi producă propria energie verde, prin instalarea de panouri fotovoltaice.

Energia generată este echivalentul consumului de energie pentru aproape 200 de gospodării medii. În plus, fabrica Bosch din Cluj a început instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperişul halelor sale de producţie, la sfârşitul anului trecut. Media anuală a energiei verzi generate de acest sistem este de 8.252 MWh şi acoperă consumul anual de energie pentru aproximativ 4.000 de gospodării. Investiţia totală se ridică la peste 5 milioane de euro, iar proiectul se numără printre cele mai mari din ţară, având în vedere puterea instalată pe acoperiş. 

În 2021, la un an de la mutarea în propria clădire din Cluj-Napoca, centrul de inginerie a început construcţia unei noi clădiri de birouri, care va fi finalizată până la sfârşitul anului 2023. Investiţia totală planificată pentru acest proiect este de aproximativ 21 de milioane de euro.

În prezent, peste 1.160 de angajaţi lucrează la proiecte tehnologice de ultimă generaţie în trei locaţii: în Cluj-Napoca, în cadrul fabricii din Jucu, judeţul Cluj, şi la sediul societăţii din Bucureşti.

Comenteaza