Bosch, la Cluj

Bosch, la Cluj
Puternicul grup industrial german, cu vânzări anuale de 47,3 miliarde de euro, a pus Clujul pe harta viitoarelor sale investiţii, a anunţat ieri conducerea Consiliului Judeţean.

Unitatea de producţie Bosch ar urma să fie realizată în unul din parcurile industriale din subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Cluj. Conducerea instituţiei a făcut anunţul la o zi după ce compania Nokia a anunţat că îşi închide fabrica din parcul industrial Tetarom III de la Jucu.
"CJ este în discuţii avansate cu un investitor strategic important, care face parte din grupul Bosch. Investiţia se va realiza în Tetarom, în zona industrială. Se fac analize şi se iau probe de sol. Mai multe informaţii vor fi făcute publice în perioada următoare", a spus preşedintele CJ, Alin Tişe.

Acesta a menţionat că în acest moment reprezentanţii CJ nu pot face publice mai multe detalii, invocând clauze de confidenţialitate impuse de partenerii de negocieri. Compania germană urmează să angajeze în primă fază peste 1.000 de persoane, conform informaţiilor din mediul de afaceri primite de ZIUA de CLUJ. Discuţiile cu Bosch durează de peste 10 luni şi au fost purtate de Alin Tişe şi de vicepreşedintele CJ, Radu Bica. Clujul face parte din grupul restrâns de locaţii cu care compania germană, fondată de Robert Bosch, a purtat discuţii pe parcursul acestui an.

Săptămâna trecută Bosch a deschis, în prezenţa premierului Ungariei, Viktor Orban, noua sa fabrică de la Miskolc, o investiţie de 20 de milioane de euro. Construcţia acesteia a durat un an. Unitatea va produce componente auto precum instalaţii de aer condiţionat, demaroare, alternatoare, sisteme de ştergere. Fabrica din Ungaria, cea mai mare din Europa a diviziei de componente electrice a Bosch, are 1.000 de angajaţi şi va ajunge la 3.000 până în 2014, printr-o nouă hală care va fi ridicată acolo. Personalul grupului german din ţara vecină este acum de 8.000 de oameni, potrivit reprezentanţilor companiei. Vânzările Bosch pe piaţa ungară au fost anul trecut de 430 de milioane de euro.

De asemenea, până în 2013 germanii vor investi 65 de milioane de euro în unitatea lor de producţie din Portugalia, finanţarea totală din această ţară fiind de 130 de milioane de euro. Bosch va avea 3.700 de angajaţi în Portugalia în acest an. Grupul Bosch este unul dintre liderii globali ai furnizorilor de tehnologie şi servicii. În domeniile auto, tehnologie industrială, bunuri de larg consum şi construcţii, cei 283.500 de angajaţi au generat în anul fiscal 2010 vânzări de 47,3 miliarde de euro.

Germanii investesc 3,8 miliarde de euro în fiecare an în cercetare şi dezvoltare, iar în ultimii ani au înregistrat 3.867 de patente în toată lumea. Grupul cuprinde compania Robert Bosch şi 350 de filiale şi companii regionale din peste 60 de ţări. Robert Bosch este reprezentanţa în România a grupului Bosch. Grupul are cinci locaţii în România, peste 1.000 de angajaţi şi afaceri de 161 de milioane de euro, potrivit datelor făcute publice de Bosch.

Kristina REŞTEA, Călin POENARU

 

 

Comenteaza