Broker Cluj: Creditarea se relansează de anul viitor

Broker Cluj: Creditarea se relansează de anul viitor
Ameliorarea rezultatelor financiare şi scăderea dobânzilor vor determina băncile din România să îşi asume din nou riscuri, conform unui raport al Broker Cluj.

Analiza relevă faptul că sectorul bancar intern a depăşit punctul culminant al procesului de ajustare în urma incidenţei valurilor Marii Recesiuni. Totodată, presiunile pentru scăderea dobânzilor şi ameliorarea rezultatelor financiare vor fi factorii ce vor face ca băncile de aici să reia ciclul creditării.

Acest scenariu este condiţionat de neintensificarea factorilor de risc pe plan extern (climatul macro-financiar din SUA, Europa şi China) şi intern (incertitudinile de ordin politic şi social, determinate de alegerile prezidenţiale şi restructurarea companiilor de stat), conform raportului Broker. Banca Naţională a României (BNR) a publicat evoluţia indicatorilor monetari şi de credit în septembrie, care arată că oferta de monedă a crescut cu 4,8% de la an la an, până la 231,5 miliarde de lei. În contrapartidă, creditul neguvernamental s-a majorat pentru a doua lună consecutiv în septembrie, cu 0,5%, prin creditarea în lei, în urcare cu 1,9% de la o lună la alta, până la 85,7 miliarde de lei, influenţată pozitiv de deciziile de politică monetară. Se remarcă îndeosebi creditele acordate în lei companiilor în urcare cu 2,6% de la o lună la alta, până la 51,5 miliarde de lei, în timp ce împrumuturile acordate în lei persoanelor fizice s-au majorat la 34,3 miliarde.

Pe de altă parte, creditul neguverna-mental în valută s-a contractat cu 0,3%, la 137,3 miliarde de lei, tendinţă generată de declinul componentei persoane juridice cu 0,9%, la 67,8 miliarde de lei. Împrumuturile acordate în valută populaţiei au crescut cu 0,3%, la 69,5 miliarde de lei. Creditul neguvernamental în lei a urcat cu 1,2% an/an, cea mai bună dinamică din ultimele trei luni, determinată de persoanele juridice (+2,3% an/an). Declinul creditului neguvernamental în februarie-septembrie, după avansul puternic din anii anteriori, a fost provocat de consolidarea finanţelor publice şi de procesul de restructurare a datoriei publice, într-un context scăderii spre niveluri minime a costurilor de finanţare a statului.

„Din evoluţia datelor pe septembrie se pot desprinde o serie de semnale de stabilizare la nivelul creditării pe plan intern. În primul rând, se observă o redresare a creditului neguvernamental în lei către populaţie. Totodată, ritmul de evoluţie a creditului neguvernamental în lei pentru companii pare să se stabilizeze la un nivel superior pragului de 2% an/an. De asemenea, se pot menţiona o serie de semnale pozitive în sectorul bancar intern, printre care ameliorarea semnificativă a profitabilităţii în primele opt luni ale anului. Pe de altă parte, pe parcursul ultimelor luni BNR a redus dobânda de politică monetară. Efectele acestui ciclu de reducere a dobânzii de referinţă se resimt cu întârziere în sectorul bancar şi la nivel de economie. Dobânda medie practicată la creditele în lei în sectorul bancar din România s-a diminuat recent sub pragul de 10%", menţionează raportul.

„În ultima perioadă am asistat la ameliorarea percepţiei cu privire la riscul investiţional în România. Aceste elemente exprimă premise mai bune pentru evoluţia creditului neguvernamental pe termen scurt şi mediu, cu implicaţii pentru ritmul de evoluţie a economiei. Cu alte cuvinte, în scenariul central am putea asista la o relansare graduală a creditării în România în perioada următoare. Dinamica anuală a creditului neguvernamental ar putea reintra în teritoriu pozitiv în primele luni ale anului viitor (ritm mediu de 3,6% an/an în 2014)", susţine Andrei Rădulescu, analist la Broker.

 

 

Comenteaza