Broker la bursă, broker de asigurări. Grupul clujean îşi schimbă conducerea şi strategia

Broker la bursă, broker de asigurări. Grupul clujean îşi schimbă conducerea şi strategia
Noul director general al societăţii clujene de servicii de investiţii financiare, Adrian Pop, a anunţat că aceasta va activa din 2016 şi pe piaţa asigurărilor. Pop îl înlocuieşte în funcţie pe Grigore Chiş, plecat din firmă la finele anului trecut.

SSIF Broker va oferi servicii de intermediere de asigurări, lansate pe 15 februarie, având calitatea de asistent în brokeraj al firmei Confident Broker de Asigurare (CBA). Intermedierea asigurărilor se va face în agenţiile autorizate ale SSIF de către agenţii de servicii de intermediere financiară, care au obţinut autorizaţia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a putea derula activităţi de brokeraj de asigurări, conform conducerii companiei.
 
„Este un moment important în istoria SSIF Broker, un punct de referinţă pentru evoluţia companiei şi pentru planurile viitoare de creştere şi dezvoltare. Intrarea SSIF Broker pe piaţa de asigurări a venit ca un pas firesc, după ce, în vara anului trecut, am devenit acţionari majoritari ai CBA şi, implicit, am devenit implicaţi şi interesaţi de acest segment de business. Sunt încrezător că în această formulă vom deveni un jucător important pe piaţa de asigurări din Cluj şi din oraşele în care suntem prezenţi", a declarat Pop.
 
CBA este activă în România din 2010, având sediul central în Cluj şi cinci birouri în Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Suceava şi Braşov. Compania are 300 de clienţi corporate şi 10.000 persoane fizice. Principalele sale activităţi sunt consultanţa în legătură cu transferul riscurilor prin asigurări, negocierea condiţiilor poliţelor de asigurare şi încheierea lor în numele clienţilor, managementul portofoliului de asigurări şi actualizarea condiţiilor în funcţie de business, revizuirea contractelor de asigurare existente şi optimizarea lor, prin prisma condiţiilor şi preţurilor.
 
SSIF are 12.000 de acţionari persoane fizice şi juridice. Cel mai important acţionar persoană juridică este Societatea de Investiţii Financiare Muntenia, cu 18,4% din capitalul social. Amândouă societăţile au sediul pe str. Moţilor nr. 119 din Cluj-Napoca. Broker era în 2015 a opta firmă de intermediere de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu tranzacţii de 874 de milioane de lei, faţă de locul cinci, cu 1,27 miliarde, în anul precedent.

Primele trei locuri erau ocupate de Wood & Financial şi Raiffeisen Bank, ambele din Bucureşti, respectiv BT Securities Cluj. La finele anului trecut, SSIF avea active de 84 de milioane de lei, faţă de 86 de milioane în 2014, datoriile au scăzut de la 26,3 la 24,3 milioane, în timp ce pierderea anuală s-a dublat, de la 1,3 la 2,9 milioane de lei, conform raportului financiar preliminat întocmit de preşedintele Consiliului de Administraţie (CA), Mihai Buliga. 
 
Schimbare de conducere înainte de sărbători
 
Broker este condusă din decembrie de Adrian Pop, care l-a înlocuit pe Grigore Chiş, în urma unei decizii a CA. Pop era director adjunct. Poziţia sa, rămasă vacantă, este ocupată de Oana Tudor, reprezentant control intern, cu condiţia avizării de către ASF. În ultimii ani, SSIF a fost angajată în două mari anchete penale: ca urmare a manevrelor financiare a unei fostei angajate din Deva, a acumulat pierderi 8,5 milioane de lei din exploatare, iar cealaltă e legată de dosarul omului de afaceri Cătălin Chelu, acuzat de delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani. 
 
Top intermediari la bursă 2015 
 
1. Wood         4,54 mld. lei
2. Raiffeisen     4,50 mld. lei
3. BT Securities     3,66 mld. lei
4. Swiss         3,50 mld. lei
5. BCR         1,18 mld. lei
6. BRD         0,87 mld. lei
7. KBC         0,72 mld. lei
8. Broker         0,53 mld. lei
9. Tradeville     0,42 mld. lei
10. IEBA         0,42 mld. lei
 
Sursa: BVB

Comenteaza