Brokerii clujeni și-au propulsat compania imobiliară la bursă

Brokerii clujeni și-au propulsat compania imobiliară la bursă
Compania imobiliară a intrat la tranzacționare pe Piața AeRO | Foto: BVB

BRK Financial Group Cluj și Impact Developer & Contractor (IDC) București au intrat într-un parteneriat care vizează tranzacționarea la bursă a Star Residence Invest, (SRI), companie profilată pe închirieri de proprietăți.

Aceasta este prima societate românească de tip Real Estate Investment Trust (REIT) listată la Bursa de Valori București (BVB), pe Piața AeRO, din cadrul sistemului multilateral de tranzacționare. Acțiunile societății cu sediul în clădirea Willbrook, din capitală au debutat, vineri, la tranzacționare.

„Investitorii la BVB vor putea intra indirect în piața imobiliară atunci când vor investi în acțiuni SRI. Observăm în ultimii doi ani un interes în creștere din partea antreprenorilor, și, începând de anul trecut, și a statului, pentru atragerea de finanțare prin piața de capital, iar dovada de necontestat sunt cele aproape 40 de runde de finanțare prin obligațiuni, în valoare de peste 2,1 miliarde euro”, a declarat Radu Hanga, președintele BVB.
„Prin listarea SRI oferim celor interesați posibilitatea de a investi într-un domeniu care atrage mult interes, sectorul imobiliar – zona rezidențială, cu creșteri spectaculoase în ultimii ani. Listarea SRI înseamnă finalizarea unui proiect prin care ne-am propus să oferim investitorilor care fac anumite calcule de oportunitate între investițiile pe piața de capital și cele imobiliare, o alternativă tranzacționabilă care să le ofere diversificare și mult dorita granulare. Aceste societăți au o tradiție pe piețele de capital dezvoltate și ne exprimăm speranța armonizării legislației autohtone cu legislația internațională, unde societățile de tip REIT beneficiază de un cadru legislativ dedicat care în final oferă investitorilor mai multe facilități și avantaje”, a afirmat Monica Ivan, director general al BRK Cluj și REIT Capital.

În decembrie, ofertantul a derulat o ofertă secundară de vânzare de acțiuni, printr-un plasament privat în cadrul căruia a atras 8,1 milioane lei de la investitori, fiind subscrise 37,2 milioane de acțiuni, la 0,21 lei/ titlu. Investitorii care au participat în cadrul plasamentului dețin cumulat 77,64% din SRI, iar fondatorul IDC și-a redus participația la 22,36%. În urma plasamentului privat, SRI a obținut o capitalizare anticipată de 10,5 milioane de lei.

BRK a intermediat plasamentul privat și listarea societății pe Piața AeRO, în calitate de consultant autorizat. Clujenii vor asista SRI în următoarele 12 luni pentru îndeplinirea cerințelor de raportare și informare a investitorilor. SRI își propune să deruleze majorări de capital social în vederea accelerării planului de dezvoltare, fiind în fază de analiză mai multe proiecte de investiţii capabile să genereze un grad de ocupare şi randamente din închiriere ridicate.

SRI are un patrimoniu format din 14 apartamente şi 26 de parcări, în exploatare în baza unor contracte de închiriere pentru cinci ani, ce asigură un randament brut de 11% pe an. Pe lângă capitalul atras de la investitori, SRI va accesa și finanțare bancară, în vederea derulării de investiții imobiliare în proiecte rezidențiale, pretabile închirierii. Administrarea investițiilor va fi realizată de către REIT Capital, societate specializată în administrarea imobilelor și a proiectelor imobiliare.

Strategia de investiții este orientată către maximizarea randamentelor din închiriere și potențialul de apreciere a valorii imobilelor, pe termen mediu-lung. Investițiile REIT vor viza imobile regăsite în ansambluri rezidențiale noi sau aflate într-o zona urbană cu densitate ridicată de proprietăți rezidențiale.

REIT va putea participa în faza finală de dezvoltare a unui proiect imobiliar prin antecontractarea unor achiziții de imobile rezidențiale având un termen de finalizare de maximum 12 luni. De asemenea, va contracta împrumuturi pentru finanțarea achizițiilor în condițiile în care randamentul din închiriere este cu cel puțin 2% mai mare decât costul de finanțare.

Cel puțin 90% din profitul net va fi distribuit anual de către emitent acționarilor săi, sub formă de dividende. BRK Financial Group a fost înființată ca societate în 1994, sub denumirea de Broker Cluj. Activitatea sa de bază este structurată pe două direcții de afaceri, respectiv segmentele de intermediere și de tranzacționare.

Comenteaza