Brokerii clujeni vor intermedia un plasament privat în agricultură

Brokerii clujeni vor intermedia un plasament privat în agricultură

Societatea clujeană de brokeraj BRK Financial Group va intermedia intrarea pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB) a companiei Holde Agri Invest (HAI).

Compania autohtonă care operează terenuri agricole va lansa în iunie un plasament privat pentru acțiunile sale. Va fi a doua operațiune pe piața de capital desfășurată de HAI, care în decembrie 2019 a vândut 9 milioane de acțiuni noi într-un plasament privat și a atras 10 milioane lei de la 27 de investitori de la BVB.

„Din martie, am observat un interes crescut din partea investitorilor locali în agricultură, îndeosebi în Holde. Am decis să le oferim investitorilor încă o oportunitate de a deveni acționari, înainte de listarea companiei pe BVB, în trimestrul III”, a declarat Iulian Cîrciumaru, președinte al HAI.

Prin această nouă tranzacție, compania intenționează să atragă 12 milioane de lei, capital care va alimenta investițiile în spații de depozitare și sisteme de irigații. Extinderea capacității de depozitarea și instalarea sistemelor de irigații sunt două proiecte cheie ce vor contribui la creșterea rentabilității companiei.

Prin intermediul plasamentului privat, acțiunile HAI vor fi oferite pentru maximum 149 investitori individuali și unui număr nelimitat de investitori instituționali. Casele de brokeraj care vor asista la realizarea tranzacției sunt Goldring și BRK.

Imediat după închiderea celui de-al doilea plasament privat, compania va finaliza pașii necesari pentru listarea acțiunilor Holde pe piața AeRO a Bursei de Valori București, proces care va dura aproximativ 3 luni. După listarea pe AeRO, Holde va fi prima companie ce operează terenuri agricole pe BVB. Acțiunile companiei vor fi disponibile pentru tranzacționare sub simbolul HAI.

HAI are un siloz de 10.000 de tone, dar vrea să își extindă capacitatea de depozitare la 30.000 de tone până în 2023. Fermele HAI nu au încă implementate sisteme de irigare, dar obiectivul este de a le instala pe 3.000 ha până în 2023.

Holde operează 7.000 ha de teren agricol împărțit două suprafețe, în ferma de la Roșiorii de Vede și cea de la Agromixt Buciumeni. Până la sfârșitul anului 2020, Holde intenționează să ajungă la un portofoliu de 10.000 ha și la afaceri de de 40 de milioane lei în acest an.

Obiectivul HAI este de a deveni unul dintre cei mai importanți jucători români de pe piața agricolă locală, ajungând la minim 20.000 ha de teren lucrat în următorii șapte ani. Holde va investi 50 de milioane euro în achiziții de terenuri, precum și utilaje noi, spații de depozitare și sisteme moderne de irigații.

În urma plasamentului privat din decembrie 2019, HAI are 52 de acționari. Vertical Seven Group este cel mai mare acționar, cu 19,6%, în timp ce restul investitorilor au dețineri între 6% și 0,1% în afacere. Modelul de business prevede ca niciun acționar să nu dețină o participație majoritară în cadrul companiei.

Comenteaza