BT, afectată de schimbarea guvernului. Toată bursa, pe roșu

BT, afectată de schimbarea guvernului. Toată bursa, pe roșu
Societățile cu capital de stat au cel mai mare recul în urma schimbării conducerii guvernului, însă și companiile private sunt atinse.

Cele mai afectate companii de efectul schimbării conducerii guvernului, resimțit în această dimineață pe piața reglementată a Bursei de Valori București (BVB), erau Transgaz, Nuclearelectrica și Romgaz, iar din mediul privat, BRD, Banca Transilvania (BT) Cluj, Medlife și Fondul Proprietatea.

La deschiderea ședinței de tranzacționare de marți prețul acţiunilor Rompetrol Rafinare cobora cu 4,64%, al SIF 4 Muntenia, cu 1,94% şi al BT, cu 1,53%. Scăderile s-au atenuat apoi, însă majoritatea cifrelor erau trecute tot cu roșu. Dintre cele mai tranzacționate, doar Transelectrica avea o evoluție în creștere, însă doar cu 0,8%.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide 13 acţiuni, cobora cu 0,50% puncte, indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, cu 0,5%, indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare (SIF), cu 0,9%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, cu 0,5%.

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a depreciat cu 0,6%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, a coborât cu 0,6%. Cele mai mari tranzacții erau realizate cu acțiunile BT, SIF 5 Oltenia și Fondul Proprietatea.

Operațiunile totale la ora 12:00 se ridicau la 3,5 milioane de lei, majoritatea cu acțiuni. Comitetul Executiv al PSD a votat luni seara retragerea sprijinului politic acordat guvernului Mihai Tudose, premierul anunţând în consecinţă că îşi va depune mandatul.

Comenteaza