Bugetarii, cu buzunarele mai ușoare. Vor fi TĂIATE o parte din sporuri

Bugetarii, cu buzunarele mai ușoare.  Vor fi TĂIATE o parte din sporuri

″Sporurile sunt date după ureche″⁣, a declarat premierul Cîțu, care a anunţat deja că lucrul la calculator nu va mai fi considerat ″⁣vătămător″⁣. 

Legea salarizării va fi modificată, iar o parte dintre sporurile date bugetarilor vor fi tăiate. Decizia vine în condiţiile în care Guvernul încearcă să adune cât mai mulţi bani pentru a susţine cheltuielile.

Florin Citu, premier: ″Să scrii la un calculator nu mai este o condiție vătămătoare, este un spor în anumite instituții. Vor dispărea aceste sporuri″⁣.

Potrivit site-ului Stirileprotv.ro, cel mai adesea pe statele de plată apar sporurile de condiţii vatamatoare. Aici sunt incluse diverse situaţii, de la expunerea la radiaţii, praf, până la lucrul pe calculator. De exemplu, sporul de calculator este de 15% din salariu, dar acelaşi plus la salariu se dă şi dacă, de pildă, pe instituţia respectivă este amplasată o antenă de telefonie, aşa cum există pe multe clădiri din toate oraşele.

La Parlament, înalţii funcţionari publici, precum secretarul general şi adjunctul de la Senat, au sporuri de condiţii vătămătoare. Acestea le aduc în plus 3.000 de lei lunar, pe lângă lefurile brute care se apropie de 20.000 de lei.

La Curtea Constituţională, magistraţii au sporuri cu denumiri mai complicate, de risc şi suprasolicitare neuropsihică de 25% din salariu, asta pe lângă cel de condiţii vătămătoare, de 15%, şi cel de păstrare a confidenţialităţii, de 5%. Toate înseamnă, cumulat, mii de lei în plus la salarii.

Lista de sporuri practicate în ministere, primării ori prefecturi este însă mai lungă, pentru arhivă, toxicitate, stres ori pentru informaţii clasificate. Toate pot completa generos veniturile funcţionarilor de la cel mai mic nivel până la conducere.

Guvernul vrea să schimbe şi modul în care sunt calculate sporurile. Raluca Turcan: ″Unele dintre ele pot fi acordate în sumă fixă, nu procentual raportat la salariul de bază″⁣.

 

Comenteaza