Bugetul, pe deficit: 5,5 miliarde în februarie

Bugetul, pe deficit: 5,5 miliarde în februarie

Execuţia bugetului general consolidat pe primele două luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit (cheltuieli mai mari decât veniturile) de 5,5 miliarde de lei, respectiv 0,59% din PIB, arată datele comunicate luni de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

În luna ianuarie, bugetul de stat consemnase un excedent (venituri mai mari decât cheltuielile) de 1,9 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB.

Potrivit MFP, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 42,3 miliarde de lei, reprezentând 4,6% din PIB, sunt cu 21,3% mai mari, în termeni nominali, faţă de anul precedent. „Se înregistrează creşteri semnificative comparativ cu anul precedent în cazul încasărilor din contribuţiile de asigurări (+28,3%) şi din veniturile nefiscale (+23,7%). Încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 18,7% faţă de primele două luni ale anului 2017, iar încasările din taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi cu 22,9%”, se arată într-un comunicat al MFP.

În ceea ce priveşte veniturile din TVA, comparativ cu anul anterior, se înregistrează o creştere de 7,8%, iar sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate sunt de 3,2 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 47,8 miliarde de lei, cu 38,5% mai mari faţă de primele două luni ale anului precedent.

„Cheltuielile de personal sunt cu 18,8% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea fiind determinată de majorările salariale acordate în anul 2017, dar şi de majorarea salariilor în sectorul bugetar ca urmare a aplicării Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, se mai arată în comunicat.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 21,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. „Creşteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât şi la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi la bugetele instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii bugetare”, precizează MFP.

Subvenţiile acordate în primele două luni ale anului 2018 sunt în creştere cu 136,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea este determinată, în principal, de plăţile efectuate (1,2 miliarde lei) pentru sprijinirea producătorilor agricoli şi de subvenţiile acordate pentru susţinerea transportului feroviar public de călători şi a transportului cu metroul.

Dobânzile se menţin ca procent în produsul intern brut la acelaşi nivel ca în aceeaşi perioadă a anului precedent, respectiv 0,2% din PIB.

Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de anul precedent cu 12,6%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1000 lei, majorarea şi modificarea modalităţii de stabilire a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie.

MFP a mai comunicat că, în primele două luni din acest an, „cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 3,7 miliarde de lei - de patru ori mai mult faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, creşterile provenind în special din domeniul apărării, precum şi de la bugetele locale”.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza