Foto Bunătățile și turismul din Bucovina, promovate la Cluj

Bunătățile și turismul din Bucovina, promovate la Cluj
Producătorii din Cluj și din Suceava au decis să expună la comun | Foto: Produs de Cluj
Bunătățile și turismul din Bucovina, promovate la Cluj
Bunătățile și turismul din Bucovina, promovate la Cluj
Bunătățile și turismul din Bucovina, promovate la Cluj
Bunătățile și turismul din Bucovina, promovate la Cluj
Bunătățile și turismul din Bucovina, promovate la Cluj
Bunătățile și turismul din Bucovina, promovate la Cluj
Bunătățile și turismul din Bucovina, promovate la Cluj
Bunătățile și turismul din Bucovina, promovate la Cluj
Bunătățile și turismul din Bucovina, promovate la Cluj
Bunătățile și turismul din Bucovina, promovate la Cluj
Bunătățile și turismul din Bucovina, promovate la Cluj

Târgul de Toamnă Produs de Cluj și Bucovina, de la Sala Sporturilor Horia Demian, a durat de vineri până duminică.

“Am fost la sală, la un antrenament cu fiica noastră, și dacă tot am trecut pe aici am zis să intrăm și pe la târg și să luăm niște brânzeturi”, spune un clujean. “Noi facem anual peste 20 de astfel de evenimente. Față de târgul pe care l-am avut aici în vară, unde au fost 160 de expozanți, din toată țara, acum avem peste 100, însă doar din aceste două zone”, menționează reprezentanții organizatorilor.

“Acum participăm la acest târg, la care venim în mod tradițional, după care luna viitoare vom fi prezenți la o expoziție de produse eco în Suedia, unde sperăm să intrăm pe piața din nordul Europei, unde prețurile sunt mai mari. Avem un furnizor nou, din Alba, pentru uleiul nostru de nucă ecologic, alături de cele de floarea-soarelui, in, cânepă, dovleac”, spune Felicia Tulai, brand manager Luna Solai.

Expozanții din Suceava au venit nu numai cu legume, fructe sau produse prelucrate, ci și cu partea de promovare turistică. Există mai multe căbănuțe amenajate în stil bucovinean, ecrane de prezentare a mănăstirilor din Moldova, chiar și un râu în miniatură. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, l-a însoțit vineri pe viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, într-un tur al standurilor și l-a invitat la mai multe degustări de produse.

Consiliile Județene Cluj și Suceava, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, organizează în perioada 18 – 20 octombrie Târgul de Toamnă Produs de Cluj și Bucovina. Expozanții oferă bucate gătite după rețete tradiționale: dulcețuri, sucuri și siropuri naturale, murături, produse lactate sau preparate din carne.

Oaspeții din Bucovina gătesc în aer liber mâncăruri specifice stânelor, de la balmoș și mămăligă la tocănițe din carne de oaie și păstrăv afumat. Alături de ei sunt prezenți și meșteșugari care etalează costume populare și accesorii necesare acestora, cojoace, curele și chimire, ouă încondeiate, bijuterii și obiecte din lemn, toate lucrate de mână.

Amatorii de dulciuri au la dispoziție prăjituri și ciocolată de casă, cozonaci și turtă dulce, dar și produse apicole din stupinele Clujului și Bucovinei. La târg sunt prezenți mici fermieri care aduc legume și fructe de sezon. Zilnic au loc spectacole de folclor susținute de artiști și ansambluri din cele două zone.

Micii, la preț mare

Dacă prețurile la legume și fructe practicate în târg pot fi considerate rezonabile, produsele prelucrate sau preparate au prețuri destul de piperate. Un kilogram de șvaițer costă 75-80 lei/kg, cozonacul de casă, 35 lei/kg, o porție de miel în smântână, 20 de lei. Un mitititel la standul Mariflor Gherla se vinde cu 4 lei. În schimb, un pahar de bere de casă costă 4 lei, iar unul de must, 4-5 lei.

Comenteaza