Bursa atacă înghețarea listării pe piața de capital a societăților de stat

Bursa atacă înghețarea listării pe piața de capital a societăților de stat

Inițiativa legislativă ce interzice timp de doi ani listarea companiilor de stat restricționează capacitatea statului de a utiliza piețele de capital pentru finanțarea cheltuielilor și a investițiilor, consideră Bursa de Valori București (BVB).

Aceasta a transmis că statul trebuie să fie un partener care să încurajeze prezența companiilor românești pe bursa locală și să stimuleze accesul populației la piața de capital prin măsuri fiscale, ceea ce va contribui pe termen lung la creșterea bunăstării românilor.

“BVB constată cu regret aprobarea de către Parlament a propunerii legislative privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică. O astfel de inițiativă legislativă nu aduce beneficii statului, ci restricționează capacitatea sa de a utiliza optim piețele de capital pentru finanțarea cheltuielilor și investițiilor și întârzie procesul de modernizare și eficientizare a portofoliului de dețineri al statului.

Vânzările de acțiuni efectuate de statul român prin BVB în ultimii 15 ani au avut un impact pozitiv evident asupra companiilor în cauză. Aplicarea regulamentelor de guvernanță corporativă și transparentizarea activității acestor companii au adus rezultate foarte bune, dovadă fiind calitatea ridicată a echipelor de management, rezultatele financiare solide și dividende importante plătite an de an.

Statul român este, în final, principalul beneficiar al acestor listări. În multe dintre aceste companii deține peste 50% din acțiuni, ceea ce dovedește că vânzarea pe bursă a unor pachete minoritare astfel încât statul să nu coboare sub acest prag nu diminuează cu nimic nivelul de control și influența sa strategică în aceste companii. Listarea nu înseamnă privatizare, statul poate deține în continuare controlul asupra acestor operatori economici.

Fondurile private de pensii sunt cel mai mare acționar pe BVB, cu 25-30% din totalul acțiunilor aflate la tranzacționare. Aceste fonduri dețin activele populației. Prin listările se realizează în bună măsură un transfer de active de la stat către cetățeni. Acest trend trebuie să continue și chiar să se dezvolte, mai ales în privința încurajării deținerilor directe de active financiare de către populație”, conform conducerii BVB.

BVB spune că decidenții politici trebuie să aibă în vedere toate aspectele (sociale, economice, financiare) atunci când sunt inițiate proiecte legislative al căror impact poate afecta activitatea economică și proiectele de dezvoltare ale tuturor agenților economici.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza