Bursa de la Bucureşti a revenit în creştere

Bursa de la Bucureşti a revenit în creştere
Bursa era în creştere cu 0,65% la mijlocul şedinţei de luni, după scăderea de peste 0,7% din primele minute, într-o piaţă în care acţiunile BRD (BRD) au coborât cu 3,5%, iar prudenţa celor mai mulţi investitori a limitat lichiditatea la 8,5 milioane lei.

Preţurile celor mai multe acţiuni de la BVB au scăzut încă din primele minute, însă după ora 10:30 piaţa a revenit pe creştere uşoară, în linie cu mişcarea burselor externe. Punctul maxim de creştere al indicelui general BET-C a fost înregistrat în jurul orei 11:45, când piaţa avansa în medie cu 0,67%.

Revenirea a fost mai vizibilă în cazul indicelui BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor FP. Indicele a început să crească în jurul orei 10:20, iar în următoarele 40 de minute a atins nivelul maxim al zilei, plasându-se cu 2,65% peste închiderea şedinţei precedente.

Ulterior, ascensiunea pieţei s-a temperat uşor, astfel că la ora 13:06 indicele general era în creştere cu 0,65%, iar indicele BET-FI era cu 0,6% peste nivelul de vineri. Creşterea indicelui general a fost frânată de acţiunile BRD (BRD), care au coborât cu 3,57%, la 10,8 lei, fiind printre puţinele acţiuni care au continuat în teritoriu negativ.

Scăderea acţiunilor băncii a temperat şi ascensiunea indicelui BET, al celor mai lichide zece titluri. Indicele a avansat, astfel, cu doar 0,37%.

Acţiunile BRD au cea mai mare pondere în indicele BET-C (19,43%), iar în BET au a treia pondere, de 19,5%, după Banca Transilvania (TLV) şi OMV Petrom (SNP).

Titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,97% peste sesiunea anterioară.

Totodată, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a avansat cu 0,37%, frânat tot de acţiunile BRD.

Investitorii au transferat acţiuni de 8,5 milioane lei (2 milioane euro), sumă de aproape trei ori mai redusă decât rulajul din prima parte a şedinţei de vineri, de 23,4 milioane lei (5,5 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au rămas cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 3,6 milioane lei, şi au asigurat aproape jumătate din lichiditate. Cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost realizat la 0,4476 lei, preţ în creştere cu 1,27%.

Rulaje de peste 100.000 de lei înregistrau încă 10 acţiuni, din cele 78 de titluri listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea internaţionale.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu cel mult 1,6%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cu până la 1%. Bursele din Rusia şi Slovenia erau în scădere cu 0,5% şi, respectiv, cu 1%.

 

Comenteaza