Business-ul Untold, produs de export. Fondatorii fac primul lor festival în străinătate

Business-ul Untold, produs de export. Fondatorii fac primul lor festival în străinătate
Cele două festivaluri au avut până acum participanți din 120 de țări | Foto: Untold

Organizatorii festivalurilor Untold Cluj și Neversea Constanța au fost solicitați pentru primele lor evenimente în afara țării, a anunțat fondatorul Bogdan Buta, pe podcast-ul Băncii Transilvania.  

“Am primit propuneri să parteneriem, să licențiem câte un Untold și pe alte continente. Va fi o mare provocare să ducem un produs românesc în alte țări. Deja am reușit să atragem mulți fani, din peste 120 de țări. Cei care vin din străinătate devin ambasadori pentru noi și aduc grupuri de 5-10 alți oameni după ce le vorbesc despre experiența din România”, a declarat Buta.

Acesta a relatat comportamentul companiei de evenimente clujene în perioada pandemiei de coronavirus. “Industria noastră este cea mai afectată; mai ales că evenimentele mari au fost primele restricționate. Se pune că viața nu va reveni la mormal decât atunci când se vor organiza din nou marile festivaluri.

Când au intrat restricțiile, am fost cu toții dezamăgiți, noi având de obicei o atitudine optimistă. Am alocat 60% din resurse în eforturile de combatere a epidemiei, pe considerentul că dacă reușim să coordonăm 15.000 de oameni la aceste evenimente, putem să îi folosim tot atât de bine în a ajuta să depășim criza”.

Acesta a menționat că echipa lucrează deja la edițiile viitoare. "Oamenii își vor dori mai mult anul viitor, deci trebuia să ne ieșim din zona de confort și să profităm de universul nostru creativ. Avem un concept care poate fi foarte bun la București, pentru un prim festival, am vorbit deja cu autoritățile de acolo.

La Cluj acest mediu a fost încurajat, Festivalul Internațional de Film Transilvania i-a inspirat pe mulți alții, aici sectorul cultural sprijinit de foarte mulți ani. Așa s-a format partea de know-how, a unor oameni inspirați unii de la alții, o comunitate care și-a dorit să organizeze evenimente, mici sau mari.

Clujul avea deja infrastructura, stadion modern, sală polivalentă nouă, autorități interesante și cooperante, în consecință au apărut tot mai mai mulți organizatori de evenimente, muzicale sau sportive.

Îmi amintesc că la prima ediție le-am oferit unor artiști mari dublul onorariului pe care îl practicau, dar nici așa nu s-au arătat dispuși să vină pentru că managerii lor au considerat că România nu este o locație extrem de “cool” pentru aceștia”.

Bogdan Buta a fost invitat la BT Talks alături de Andi Moisescu. Buta are 35 de ani și a pus România pe harta marilor festivaluri din Europa. 15.000 de oameni lucrează în timpul celor două evenimente. Untold și Neversea au fost reprogramate pentru 2021 în condițiile pandemiei.

Organizatorii acestora au estimat o pierdere de 65 de milioane de euro pentru Cluj și Constanța din anularea edițiilor. Și edițiile de anul acesta ale festivalurilor Electric Castle și Jazz in the Park au fost anulate.

New Disney de Cluj

"Vrem să ajungem să avem un parc de distracții, toate poveștile de festival să le punem într-un best seelling books, să pitch-uim Hollywood pentru film, să dezvoltăm jocuri, să fim un fel de new Disney", a spus Bogdan Buta.

loading...
Comenteaza