Cameristă: 500 de euro, bucătar: 1.500 de euro. Nu vine nimeni!

Cameristă: 500 de euro, bucătar: 1.500 de euro. Nu vine nimeni!
Unitățile turistice locale își găsesc cu greu personal specializat | Foto: Continental

Hotelierii spun că e mai greu că oricând să găsești personal calificat care să ocupe posturile în restaurante, terase ori fast-food-uri în România în perioada estivală.

Litoralul românesc s-a izbit în acest an de cea mai mare criză de forță de muncă specializată din ultimele trei decenii. Proprietarii spun că au ajuns să plătească salarii uriașe și tot nu pot găsi oameni care să aibă o pregătire profesională și o calificare care să asigure rezultate, conform Business 24.

În Constanța și nu numai, angajații unui restaurant au început să câștige chiar și 3.000 de euro lunar. Conform declarațiilor lui Mohammad Murad, cel mai mare investitor de pe litoralul românesc, o cameristă poate câștiga lejer până la 500 de euro net pe lună.

"E un domeniu extrem de activ, unde oamenii au un job sau jobul perfect de start, dar la fel de bine au niște oportunități extraordinare că să avanseze în carieră. Aici poți să vii și fără experiență pentru că suntem printre cei mai buni care te pot învață de unde să începi în această industrie”, spune Alina Toie, manager de hotel.

De nevoie sau de frică pentru că nu găsesc personal nou dacă le pleacă cel existent, hotelierii au început să plătească regește. Chiar și așa, criza acută de forță de muncă este resimțită peste tot, fiind cea mai mare din ultimii 28 de ani

“E incredibil cât de greu este să găsești în zilele de azi un specialist în bucătărie care să lucreze pe un salariu de 1.000-1.500 euro/lună într-un restaurant la mare. În afară de pachetul salarial de bază sau cel negociat cu noi sunt diverse facilități pentru hotel, diverse reduceri la tot ce înseamnă serviciile noastre, beneficiază bineînțeles de o masă caldă sau bonuri de masă dacă doresc și cea mai importantă, zic eu, este această oportunitate de a învăța", declară managerii de hotel.

Pentru a reuși să combată această criză a forței de muncă, s-au organizat târguri de angajare, iar în ultimele zile în cadrul evenimentelor s-au realizat trei sesiuni de informare și recrutare, însă angajații profesioniști sunt de negăsit.

Comenteaza